• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Ryosuke Ozawa/AP/TT

Japan aktiverar robotförsvar i flera städer

Som svar på Nordkoreas hot om att avfyra en robot mot amerikanska Guam har Japan under lördagen aktiverat sitt robotförsvar i flera städer runt om i landet, rapporterar AFP.

Japan har tidigare sagt att de inte kommer att tillåta provokationer från Nordkorea och att de ska vara redo att skjuta ned en eventuell ballistisk robot som riktas mot amerikanskt territorium.

Under lördagen ska Japan aktiverat sitt robotförsvar PAC-3 i de västra städerna Shimane, Hiroshima och Kochi, uppger tjänstemän och japanska medier för AFP. Städerna ska ligga i det område som Nordkorea menar ligger utefter en eventuell robotattacks bana.

LÄS MER: 5 saker du vill veta om hoten mellan USA och Nordkorea

Tjänsteman bekräftar

Militärfordon med avfyrningsramper har rullar in på militärbasen i Kochi visar tv-bilder från landet. Japanska medier rapporterar också att robotförsvaret har aktiverats i Japanska havet och staden Ehime.

LÄS MER: Expert: Nordkorea förbereder robot från ubåt

Japans försvarsdepartement har inte bekräftat uppgifterna men en tjänsteman i Kochis lokala styre har bekräftat att robotförsvarssystemet har placerats ut.

– Vi uppmanar våra invånare att vara förberedda om vi kommer med nödinformation, säger tjänstemannen till AFP.

LÄS MER: Trump: Militära lösningar ”laddade och klara” mot Nordkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet