En liten flicka hjälper sina föräldrar att stoppa ner ett röstkuvert. Hårda vindar från stormen Lan har komplicerat röstandet för vissa japaner. Foto: TT

Japan går till val i hårda vindar

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna har öppnat i Japan. Väljarna i landets södra delar måste trotsa hårda vindar och regnoväder från stormen Lan som närmar sig landet för att lägga sina röster.

Premiärminister Shinzo Abe tros kunna dra fördel av sin hårda linje mot Nordkorea och sin hållning i kärnkraftsfrågan i valet, som han väntas vinna. Enligt opinionsmätningar får hans parti Liberaldemokraterna (LDP) en betryggande majoritet av väljarnas röster.

Även vädrets makter kan vara positiva för Abes parti. Enligt experter är det troligt att hans konservativa anhängare är mer beslutsamma och trotsar tyfonen för att rösta.

Oväder stör valet

Ovädret har gjort att hundratals flygavgångar har ställts in och det är störningar i tågtrafiken.

Lan klassificeras som en storm av kategori 4 och befinner sig under söndagsförmiddagen öster om ön Okinawa och rör sig i nordostlig riktning, enligt Japans meteorologiska institut. Lan väntas närma sig huvudstaden Tokyo på måndagsmorgonen, för att sedan svänga österut.

Runt 100 miljoner människor får rösta i valet i världens tredje största ekonomi.

Abe utlyste nyvalet i september i förhoppning om att vinna starkare mandat för sin politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.