Statsminister Stefan Löfven (S) tar emot Japans premiärminister Shinzo Abe för en gemensam middag på Grand Hotel. Abe är på ett två dagar långt besök i Sverige. Foto: TT

Japansk oro för Nordkoreas missiler

Uppdaterad
Publicerad

Japans premiärminister Shinzo Abe är på Sverigebesök den här helgen. Ett av de ämnen som togs upp vid mötet med statsminister Stefan Löfven är situationen på Koreahalvön.

Vid en pressträff i Rosenbad uttryckte den japanska premiärministern Abe stor oro för kärnvapenhotet och Nordkoreas uppskjutningar av missiler vilka bryter mot internationella lagar sa han. Både Japan och Sverige är medlemmar i FN:s säkerhetsråd och den japanska premiärminister betonade en önskan om ett större samarbete länderna emellan.

– Genom att Sverige har diplomatisk närvaro i Nordkoreas huvudstad  Pyongyang kan vi förhoppningsvis spela en viktig roll för en stabilisering av det spända läget i regionen, sa statsminister Stefan Löfven. -En militär lösning är helt otänkbar och skulle innebär en katastrof, slog Stefan Löfven fast efter mötet.

LÄS MER: Källor i USA: Troligt att Nordkoreas nya robot kan nå Alaska

Stort följe

Japans premiärminister som flyger vidare till Finland och sedan Danmark imorgon kom med 150 personer och 54 journalister i två jumbojets. I samband med det svenska besöket undertecknades ett avtal om forskningsutbyte mellan Japan och Sverige. Tidigare i veckan blev också ett frihandelsavtal klart som innebär lägre tullavgifter för en lång rad produkter som exporteras och importeras mellan Sverige och Japan.

– Svenska produkter som till exempel bilar, möbler och kläder är extremt populära i Japan eftersom de har hög kvalitet och fin design, förklarade den japanska premiärministern Shinzu Abe och såg även fram mot nästa år då länderna ska fira att de haft diplomatiska förbindelser i 150 år sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.