Prinsessan Ayako har gift sig med en man av folket och måste därmed avsäga sig sin titel och lämna den kejserliga familjen. Brudgummen heter Kei Moriya. Foto: AP

Japansk prinsessa gifter sig och förlorar kunglig titel

Publicerad

Ännu en prinsessa ur den japanska monarkin har gift sig med en man av folket. Det är prinsessan Ayako som vigts med skeppsmäklaren Kei Moriya. Hon tvingas därmed avsäga sig sin titel och lämna kejsarfamiljen.

Paret gifte sig på traditionellt vis i Meiji-templet i Tokyo, uppkallat efter prinsessan Ayakos förfader. Hon är inte släkt i rakt nedstigande led med kejsar Akihito utan dotter till hans kusin.

Gamla traditioner

Bröllop mellan medlemmar ur kejsarfamiljen väcker stort uppseende i ett land som vårdar monarkins flertusenåriga traditioner. Kvinnliga medlemmar i familjen som gifter sig med icke-kungliga får inte behålla sina titlar och måste lämna kejsarfamiljen. Deras eventuella barn får inte kunglig status och de får inte delta de ceremoniella ritualerna.

Prinsessan Makos förlovning

Kejsarens barnbarn Mako förlovade sig nyligen med den unge advokaten Kei Komuro men giftermålet har skjutits upp på obestämd tid.

Återigen aktualiseras frågan om tronföljden i världens enda och äldsta kejsardöme. Bara män kan ärva Krysantemumtronen och återväxten av prinsar har varit mager. Familjen har krympt till 17 medlemmar i takt med att prinsessorna valt män av icke-kunglig börd.

Kejsar Akihitos närmaste familj. Siffrorna visar i vilken ordning tronföljden ska ske. Foto: Thomas Ferm, SVT

Kejsaren Akihito var den förste kronprins som fick gifta sig med en icke-kunglig kvinna, Michiko. Han har fått dispens från ännu en regel. Parlamentet har antagit en lag som ger honom tillstånd att abdikera av hälsoskäl. Men dispensen gäller bara honom personligen och är tidsbegränsad.

Startbidrag som tröst

Nyligen diskuterades möjligheten för prinsessorna att bilda nya grenar av familjen för att jämnare fördela de kejserliga plikterna. Men prinsessan Ayako och hennes make räknar inte med någon kunglig anknytning i framtiden. Som tröst lär de få 9 miljoner kronor som startbidrag för att kunna etablera ett civilt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.