Foto: SVT

Järnrosor till minne av de anhöriga

Publicerad

I dag är det två år sedan terrordåden i Norge. Det är en tuff dag för alla dem som förlorade en närstående på ön.

Tvåårsdagen högtidlighålls med bland annat kransnedläggningar i regeringskvarteret i Oslo, på Utöya och på många andra platser i Norge där Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF) arrangerar minnesstunder.

Många anhöriga väntas åka till Utöya för att minnas sina närstående som dödades av terroristen Anders Behring Breivik. Medier är inte välkomna för att anhöriga ska kunna gå runt i lugn och ro, förklarar Hestnes. Det kan bli sista möjligheten att se ön innan AUF börjar bygga om där.

Orkar inte vara hemma

Jan Inge och Linda Sogn förlorade sin dotter Isabelle på Utöya. Hon var 17 år. De säger att det har varit två tuffa år, inte minst i år när hon skulle ha tagit studenten.

– Det är en svår dag som vi måste ta oss igenom. Vi kommer att åka till Utöya för jag orkar inte vara hemma. Jag vill åka ut dit och lägga ner blommor, säger Linda Sogn till SVT.

Jan Inge och Linda har tillsammans med andra anhöriga valt att delta i projektet Järnrosen. SVT träffar dem i smedjan, där de tillverkar en ros till minne av sin dotter.

– Det är inte bara för henne, utan för alla som miste livet på Utöya, säger Jan Inge Sogn.

Blir ett monument

Projektet Järnrosen har fått gensvar från smeder över hela världen. Över 900 smeder från över 30 länder och alla världsdelar har valt att delta.

Järnrosorna ska så småningom bli delar i ett monument som de anhöriga är med om att utforma.

– Det här känns mycket bra. Det speciella med det här är att hur många rosor vi än tillverkar så blir ingen lik någon annan, säger Jan Inge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer