Europeiska kommissionens ordförande syns kämpa för att hålla balansen i samband med ett Nato-möte i Bryssel. Foto: TT

EU-toppen får kritik efter mötet i Bryssel – kunde inte hålla balansen

Publicerad

Europeiska kommissionens ordförande syns kämpa för att hålla balansen i samband med ett Natomöte i Bryssel. Nu väcks frågor kring om han var påverkad av något och om hans förmåga att göra sitt jobb.
– Det är mer än smaklöst att vissa försöker utnyttja ordförandens smärtor till att skapa rubriker, fräser chefstalesmannen Margaritis Schinas.

Det var inför en middag i Bryssel som nyhetsbyrån AP filmade den högt uppsatta EU-ledaren Jean-Claude Juncker, vinglandes. I videon ser man hur Juncker kämpar med att hålla balansen och vid flera tillfällen tvingas bland annat den holländska premiärministern Mark Rutte hålla upp honom.

63-åringen får även hjälp när han tar sig ned för trappor och tas även då emot av kollegor när han åter igen tappar balansen.

Ryggproblem   

Juncker har tidigare hävdat att han lider av ischias, vilket påverkar hans rörelse och balans. Men den tyska parlamentsledamoten Martin Reichardt, ansåg att Junckers beteende var ”skamlöst” och beskrev att han ständigt var på väg att falla ned.

EU-kommissionen svarar på ryktena, och insisterar att händelsen var kopplad till Junckers långvariga sjukdom med ryggproblem och påpekade att han var i tjänst på torsdagen.

– Det är mer än smaklöst att vissa försöker utnyttja ordförandens smärtor till att skapa rubriker, fräste chefstalesmannen Margaritis Schinas på fredagens dagliga pressbriefing i Bryssel och fortsatte:

– På onsdagskvällen led han av ischiassmärtor och kramper.

Enligt den holländska premiärministern Mark Rutte hade Juncke ryggproblem och såg inte påverkad ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer