Trump gav inte Sessions beskedet om att han sparkas själv, utan istället skickade stabschefen John Kelly. Foto: Evan Vucci/AP

Analys: Lojalisten som blev svikaren

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”At your request, I am submitting my resignation”, skriver han i sitt avskedsbrev till president Trump.

Att det skulle ske var inte en fråga om ”om”, utan ”när”, skriver SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt i sin analys.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Han är lojalisten som blev svikaren.

Senatorn från södern med den släpiga dialekten trodde på Trump när i princip ingen annan gjorde det. Han brann för samma frågor.

Immigration. Gränskontroll.

Sedan visade det sig att Jeff Sessions inte meddelat utredare om sina kontakter med en rysk ambassadör, samtidigt som FBI utredde eventuell maskopi med Ryssland.

Jeff Sessions steg åt sidan, och lämnade över ansvaret till sin vice justitieminister, Rod Rosenstein. Som tillsatte en speciell utredare.

För det förlät Trump Sessions aldrig.

”Hans agerande var skandalöst”, twittrade Trump i februari.

”Jag önskar att jag hade valt någon annan för jobbet”, fortsatte han i maj.

”Jag har inte en justitieminister”, sa Trump i september.

President Trump blev dock avrådd från att sparka honom innan valet, då rådgivare var rädda att det skulle kunna påverka väljarna på ett negativt sätt.

Valet är över

Nu är valet över, och gårdagens besked – som Trump inte gav Sessions själv utan istället skickade stabschefen John Kelly att göra – är en tydlig markering att USA:s ledare ser början på slutet på Muellerutredningen, som han i snart ett och ett halvt år har kallat en bluff.

Detta trots att den resulterat i över 100 brottmisstankar gällande 32 personer och tre företag – och 350 miljoner till staten i konfiskerade egendomar och kontanter.

Det är inte sympati för Jeff Sessions som har fått USA att reagera så starkt det senaste dygnet.

Det är frågan vad sparkandet innebär för Robert Mueller och hans team.

Både för dem som vill stoppa den, och dem som hoppas på att den kommer leda till något stort.

Protestdemonstrationer

900 protestdemonstrationer för att visa stöd för Muellerutredningen planeras i dag klockan 17 i USA:s alla 50 delstater, samt i Kanada och Puerto Rico, och demokraternas minoritetsledare Nancy Pelosi säger att det är ”omöjligt att se avskedandet av Jeff Sessions som något annat än ett försök av president Trump att underminera utredningen”.

Men alla är inte negativa.

På den konservativa sidan har allt fler öppnat för att avsluta Rysslandsutredningen, och en person har länge varit öppet kritisk:

Mannen som nu har tagit över den.

Matthew Whitaker, 49, som fram tills i går var stabschef på justitiedepartementet dit han handplockades för ett år sedan, i augusti 2017.

Innan han fick jobbet var han advokat och tv-kommentator.

Muellerutredningen: ”Gått för långt”

Han skrev en ledartext för CNN om att Muellerutredningen ”gått för långt” och att Rod Rosenstein borde begränsa dess befogenheter.

Han twittrade ett lästips till sina följare på twitter, en text som handlade om ”Muellers lynchmobb”.

Och på CNN fick han i direktsändning frågan hur president Trump skulle göra för att stoppa utredningen.

Hans tips: sparka Jeff Sessions, tillsätt en ställföreträdande justitieminister och stryp Robert Muellers budget.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.