12-åriga Samona svävar mellan liv och död

Uppdaterad
Publicerad

I krigets Jemen håller fortfarande den bräckliga vapenvilan, men utmaningarna är stora. Inga större hjälpinsatser har nått kusten och svältande och svårt sjuka tvingas transporteras i dagar till de offentliga sjukhusen. På ett sjukhus i huvudstaden Sanaa möter SVT Nyheter den svårt undernärda Samona Ismail, 12 år.

– Jag är sjuk och kan inte äta, säger hon.

Samona Ismail, 12 år, ligger i sjukhusängen och orkar inte röra på sig. Hon är kraftigt undernärd, har en infektion i kroppen och lider troligen av tuberkulos.

– Benen gör ont och mina händer också. Jag är sjuk och kan inte äta, säger Samona Ismail.

Krisen i Jemen

Hennes bror åkte en sex timmars lång bildfärd på en mycket dålig väg för att ta henne till sjukhuset.

– Situationen var mycket svår under resan hit. Vi trodde att hon skulle dö, säger Mahmut Ismail.

Ett sjukhus som fallera

Den långa vägen till sjukhuset har lett till att patienter har dött innan de har kommit fram. En resa kan ibland ta flera dagar. Vilket upprör många av läkarna. Sjukhuset är dessutom dåligt utrustat.

– Vi möter väldigt många stora problem här, speciellt när det gäller att våra undernärda patienter. Vi har inte så många möjligheter att behandla dem. Sjukhuset är illa utrustat, säger Waleed Benhamam, läkare på sjukhuset.

Se hela berättelsen om Samona Ismail i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet