Jérome Hamon, 43, från Frankrike har haft tre olika ansikten. Foto: AFP

Han är mannen som haft tre olika ansikten

Publicerad

Fransmannen Jérome Hamon, 43, har gjort sin andra ansiktstransplantation och är nu först i världen med att ha fått ett nytt ansikte två gånger.

Jérome har en sjukdom som gjorde att hans ansikte deformerades av tumörer och år 2010 utfördes en första ansiktstransplantation. Operationen gick bra men kort därpå drabbades han av en förkylning och fick en typ av antibiotika som gjorde att ansiktets läkningsprocess försvårades, enligt AFP.

Två månader utan ansikte

År 2016 såg man tecken på att Jéromes kropp stötte bort det nya ansiktet och till slut valde man att avlägsna det helt. Han var inlagd på sjukhus i två månader utan ansikte och så småningom hittades en ny ansiktsdonator – en 22-årig man som dött.

Donatoransiktet ska sedan ha transporterats tiotals mil till Georges Pompidou-sjukhuset i Paris där Jérome behandlades.

Tre månader efter operationen är han nu vid gott mod och börjar må bättre.

– I dag mår jag väldigt bra. Det finns fortfarande tillfällen då jag blir utmattad. Men i stort sett mår jag bra, säger Jérome Hamon till AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer