Foto: TT

Jobbiga dagar för president Trump

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det går inte särskilt bra just nu för USA:s president Donald Trump. Motgångar i politiken, kritik för sena hjälpinsatser och en pågående strid med populära idrottsstjärnor möter motstånd.

Lars Moberg

Utrikesreporter

I går i Alabama var det en uppstickare som besegrade presidentens kandidat i republikanernas primärval till senaten. Trots löften och enträgna försök har Trump misslyckats med att upphäva sjukförsäkringsreformen Obamacare.

Hans bråk med fotbollsligan NFL har blåst nytt liv i den amerikanska rasdebatten. Mitt i Nordkorea-krisen får Trump kritik för alltför sena hjälpinsatser för nödlidande amerikaner i orkandrabbade Puerto Rico.

Det verkar vara jobbiga dagar för Donald Trump.

Först Alabama där Trump kampanjade för sittande senatorn Luther Strange. Presidentens nyligen sparkade och mycket konservative rådgivare Steve Bannon var där han också, med stöd åt den ärkereaktionäre uppstickaren Roy Moore.

Moore vill förbjuda homosexualitet. Han har sagt att 9/11 kanske var ”Guds straff” och att muslimer inte borde ha rätt att kandidera till kongressen med mera. I går kväll stod det klart att Moore knep senatsplatsen, till stor nesa för Donald Trump.

Obamacare

Obamacare ska bort, omedelbart – var ett av Trumps vallöften. Men republikanerna, med majoritet i kongressens båda kamrar varav 52-48 i senaten, gick på pumpen i frågan för femte gången i måndags.

Deras förslag till sjukförsäkring, som skulle beröva miljoner amerikaner den försäkring de fått via Obamacare, har i opinionsmätningar underkänts med bred marginal av amerikanska folket. Och när tre republikanska senatorer sagt att de skulle rösta nej var det kört.

Redan uppeldad inför supporters i Alabama häromdagen passade Donald Trump på att ge sig in i debatten om respekten för nationalsången och fanan.

Bakgrunden, spelare i National Football League som knäböjt i stället för att stå under Star Spangled Banner. San Francisco 49ers Colin Kaepernick var den förste. Det hände 2016 och var enligt Kaepernick en protest bland annat mot den amerikanska polisens brutalitet mot svarta.

Flera svarta spelare har nu gjort likadant och i Alabama uppmanade Trump fotbollslagens ägare att sparka dessa ”Sons of bitches!”.

Det här har inget att göra med rasism, hävdar Trump. Och möter massivt motstånd av kritiker som undrar varför han inte använde lika hårda ord om nazister i Charlottesville nyligen.

Det här sker i ett USA där rasfrågan alltid är aktuell och långt ifrån avgjord.

Puerto Rico – Trumps Katrina?

Under helgen tweetade Donald Trump omkring tjugo gånger om NFL-bråket. Men nästan inte ett knyst om Puerto Rico, som under kort tid drabbats katastrofalt av två orkaner, nu senast Maria.

Med en totalt sönderslagen infrastruktur rapporterar desperata puertoricaner om brist på mat, vatten och bränsle. Att ön riskerar att förbli strömlös i månader. Och att hjälpen från USA kommer alltför långsamt!

Puerto Rico är inte en delstat men ett USA-styrt område med närmare 3,5 miljoner invånare som alla bär amerikanska pass.

Nu talas om att förödelsen där kan bli Trumps Katrina, orkanen som 2005 slog till med förödande verkan mot New Orleans och som renderade dåvarande presidenten George W Bush förödande kritik för alltför sena hjälpinsatser.

Men det går bra, säger Trump, och påpekar att det här inte är jämförbart med Texas och Florida, nyligen orkandrabbade delstater.

Puerto Rico ligger i Atlanten, det är inte så enkelt, säger presidenten.

Men inte särskilt mycket verkar enkelt just nu för Donald Trump.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.