Joe Biden har vid två tidigare tillfällen försökt bli president utan att lyckas: 1988 och 2008 – frågan är om utgången nu blir annorlunda när han försöker för tredje gången i valet 2020. Foto: TT

Så tufft blir Joe Bidens tredje försök att bli president

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På papperet är Joe Biden redan favoriten. Men kan han verkligen hämta hem rösterna som krävs i ett tätt lopp? Det har han inte bevisat sedan Richard Nixon var president.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Att Joe Biden skulle kandidera var kanske den sämst bevarade hemligheten i amerikansk politik den här våren. Trots att han inte ens deklarerat sin kandidatur låg han högst upp på alla mätningar.

I videon som Joe Biden släppte på torsdagsmorgonen förklarade han med egna ord hur händelserna i Charlottesville blev en brytpunkt för honom, som fick honom att bestämma att han skulle kandidera.

”Anhängare målar upp honom som fadersfigur”

Att när USA:s president Donald Trump sa att det fanns ”bra människor på båda sidor”, och den ena sidan bestod av vit makt-anhängare, Ku Klux Klan och nynazister, så kände Joe Biden att USA:s grundläggande värderingar, och ställning i världen, var i akut fara.

Och Joe Biden tror att han är mannen att lösa den krisen.

Hans anhängare målar upp honom som en älskad fadersfigur, mannen som kan få USA att slappna av igen, efter fyra år som stressat sönder landet. Att ett positivt budskap om Fairness, rättvisa, är vad som behövs.

Kan bli äldste presidenten någonsin

De inom partiet som är mindre euforiska målar upp honom som en fossil från en vit mans era, som kunde navigera i den gamla tidens politik, men som går vilse i en värld där en äldre man inte bekymmerslöst får krama kvinnor utan lov, eller lukta på deras hår.

Vinner han, blir han dessutom den äldste presidenten någonsin, med sina 77 år när han tillträder, samtidigt som väljarna i mellanårsvalet 2018 tydligt visade att deras ledord är ungdom, förnyelse och mångfald.

Joe Biden valdes till senator i Delaware igen, och igen, och igen.

I 36 år representerade han delstaten i den amerikanska kongressen.

Tredje försöket att bli president

Men det var egentligen bara första valet, 1972 – när Nixon var president – som innebar en jämn match för honom där han fick kämpa för varje röst. Om amerikaner gillar en senator har de en tendens att rösta på den igen, och igen och igen.

Så Joe Biden seglade genom tre decennier som senator. Samtidigt gjorde han två försök att bli USA:s president. 1988 och 2008. Ingen av gångerna var han i närheten av att få de röster som behövdes.

Joe Biden har ett namn som folk känner igen och en attityd som de flesta gillar. Men han har inte vunnit ett tätt lopp på över 45 år. Och den som utmanar Donald Trump kommer behöva varje röst den kan få. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.