Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Biden ramlar på scenen, och får hjälp att ta sig upp. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Joe Biden föll på scen under tal – fick hjälp att ta sig upp

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer bli medlem i Nato inom kort lovar USA:s president Joe Biden under ett tal på torsdagskvällen. Men nyheten överskuggades av en annan händelse. I samband med talet faller presidenten plötsligt till marken och får hjälp att ta sig upp.

Den 80-årige presidenten var i Colorado för att tala inför cirka 900 nyexaminerade flygkadetter, och det var i samband med utdelningen av diplom på scen som Biden ramlade och föll till marken.

Bilder från händelsen visar hur han inom några sekunder får hjälp att resa sig. Vita huset uppger att presidenten mår bra, och att han snubblade på en sandsäck på scen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det är inte första gången Joe Biden ramlar vid ett officiellt framträdande, vilket har lett till diskussioner om hans hälsa.

Bidens höga ålder på agendan igen

Sedan Biden meddelade att han ställer upp för omval har debatten om hans höga ålder blossat upp på nytt. 68 procent av amerikanerna tycker att han är för gammal för att ställa upp i valet 2024, enligt en undersökning från ABC News/Washington Post. 

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi menar att många demokrater är oroliga för att Biden inte ska klara av en till valrörelse och ytterligare fyra år vid makten. Han tror dock inte att det kommer att påverka utgången i presidentvalet nästa år:  

– Vi har pratat med många som inte tror att han kommer klara det, men som ändå vill rösta på Demokraterna för att de är oroliga för vad som kan ske på andra sidan. Så även om Joe Biden faller eller säger fel så tror jag inte att det kommer påverka så jättemånga väljare på det sättet att de byter sida.

Presidentens löfte: Sverige blir medlem i Nato

Vid besöket på flygakademin i Colorado höll presidenten även ett tal där han tog upp Sveriges Natoansökan. Han sa att han i ett samtal med Erdogan, där den turkiske presidenten upprepade att han vill köpa F-16 plan, kontrade med att Ankara måste släppa sitt veto mot att Sverige blir medlem i Nato.

– Det kommer att hända. Jag lovar det, sa Biden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.