Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronastödpaketet på 1 900 miljarder dollar kommer bland annat gå till att snabba på vaccineringen mot covid-19, samt till olika ekonomiska stöd till privatpersoner. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Biden: Utökad vaccinering och checkar till privatpersoner

Uppdaterad
Publicerad

En utökad vaccinationsprocess, checkar på 1 400 dollar till de flesta amerikaner och fler förmåner för arbetslösa.

Det är delar av det coronastödpaket för 1 900 miljarder dollar som den tillträdande presidenten, Joe Biden, presenterade under torsdagskvällen, lokal tid.

Pandemin och ekonomin. Det är Joe Bidens stora fokus då han tillträder som president nästa vecka, sade han själv när han höll ett tal i Wilmington under torsdagskvällen för att presentera sitt förslag på nytt coronastödpaket.

Under talet sade Biden att ”vi måste agera nu” och att de ”miljontals amerikaner som, utan att det varit deras eget fel, har förlorat den värdighet och respekt som ett jobb och en lön innebär” ska få hjälp.

Ekonomiska stödpaket

Coronastödpaketet på 1 900 miljarder dollar kommer bland annat gå till att snabba på vaccineringen mot covid-19, samt till olika ekonomiska stöd till privatpersoner, företag och myndigheter, säger Joe Biden enligt AP.

– Det här kommer att bli en av de mest utmanande operativa insatserna som genomförts i vårt land, säger han.

Plan för utökad vaccinering

Joe Biden kritiserade Trumpadministrationen för den vaccinationsprocess som nu pågår i landet och sade att han under fredagen kommer att avslöja sina egna planer för att snabba på processen.

För att Bidens förslag till stödpaket ska börja gälla krävs ett godkännande av kongressen, som efter Bidens tillträde styrs av demokraterna med en knapp majoritet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer