Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkivbild. Joe Biden. Foto: TT/AP

Biden är själv det största hotet mot en valseger

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Demokraternas enda mål är att lotsa fram Joe Biden i lugna vatten mot valdagen. Och det lyckades i Philadelphia. Biden sattes aldrig på prov.

Stefan Åsberg, Mellanösternkorrespondent

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Med opinionsmätningar i ryggen, som inte borde gå att vända, är Joe Biden själv det största hotet mot en valseger den tredje november. Men Bidens oförmåga att ofta hålla ihop sina resonemang testades inte av de 20 personer – flera av dem osäkra väljare – som valts ut för att syna den tidigare vice-presidenten.

Istället blev utfrågningen med väljarna väldigt tillrättalagd och ganska energifattig. Biden svarade med sitt vanliga programmerade uttryck:

– Look, …. 

Men ofta rann svaren ut i långa utläggningar utan konkreta besked.  Många av de ämnen som togs upp var också ganska uddlösa och inte mycket hade gjorts för att försöka sätta lite press på den tidigare vice-presidenten. Dessutom valde programledaren George Stephanopoulos att väldigt sällan avbryta Biden för att förmå honom att verkligen svara tydligt.

Oschysst spel

Några av de viktigaste frågorna fick väljarna inte något svar på. Biden fortsätter till exempel att undvika den mest centrala frågan: om han, vid en valseger, tänker utöka antalet domare i Högsta domstolen för att begränsa republikanernas inflytande. Ett beslut som vore känsligt också inom det egna partiet. Demokratiska kärnväljare anser att det vore ett oschysst spel, som på sikt riskerar att urholka demokratin.

Joe Biden erkände att väljarna har rätt att känna till hans plan innan valet, men la till att han samtidigt vill se hur republikanerna agerar för att få till en snabb omröstning i senaten om en ny domare i Högsta domstolen.

Joe Biden trivs i de här sammanhangen. Trots att salen i Philadelphia var skrämmande ödslig, fick Biden kontakt och var personlig med de väljare som hade valts ut för att närvara och undrade efter nästan varje inlägg om han verkligen hade besvarat väljarens fråga.

Inga frågor om Ukraina

Vi fick veta att skattehöjningar för de rikaste blir verklighet, med Biden vid makten, och att en nationell plan för pandemin kommer att införas med utökad testning och smittspårning. Den kontroversiella frågan om Joe Bidens son Hunter tvingades han dock inte bemöta. Uppgifter i amerikansk media gör gällande att Joe Biden varit i kontakt med det ukrainska energiföretag där sonen fick ett högt betalt och oväntat uppdrag. Joe Biden har hela tiden förnekat några kontakter med Ukraina och han har också friats av utredningar i senaten.  

Trumps förmodligen enda chans, i den här valrörelsen, blir nu att blottlägga Bidens brister i den sista debatten i Nashville. Om inte ännu en omvälvande nyhet kan kasta om sympatierna.

Hör mer av Stefan Åsbergs analys i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet