Foto: TT

Johansson hotar Tyskland med domstol

Uppdaterad
Publicerad

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) varnar för att Sverige och andra länder kan komma att dra Tyskland till EU-domstolen. Orsaken är det tyska beslutet att inte ta emot alla flyktingar som återsänds till landet enligt Dublinförordningen.

– Vi har redan kontaktat den tyska regeringen om det här, på tjänstemannanivå, och vi är inte ensamma. Det här berör i praktiken de flesta andra EU-länder. Står de (Tyskland) fast vid det här så kan det mycket väl sluta i EU-domstolen, säger Johansson till TT.

– Det är ett uttryck för vilken press som Tyskland står under. Sverige har ju sett en nedgång i antalet asylsökande till vårt land under året, men Tyskland har fortsatt ha en väldigt stor inströmning – 100.000 bara under januari månad. De är under väldigt stor press och det kan man ha förståelse för. Men det innebär ju inte att man får bryta mot Dublinreglerna ändå, säger Johansson.

#flykt

Många skulle kunna ta sig till Sverige

Morgan Johansson ifrågasätter det tyska tvåstegssystemet och anser att redan den första registreringen ska vara avgörande för i vilket land asylansökan ska behandlas.

– Är du väl registrerad i Eurodac-systemet så är det det landet som ska hantera din asylansökan och man kan inte tolka det på annat sätt. Men Tyskland gör det här som ett utslag av den press som de står under. Men så länge vi inte har ett annat system än Dublin så är det det som måste gälla, för Tyskland också, säger Johansson.

Det tyska systemet möjliggör annars för att ett mycket stort antal asylsökande skulle kunna försöka ta sig till Sverige.

– Det här gör ju också att det är ännu viktigare att vi har våra id-kontroller och våra gränskontroller. Vi har flera hundratusen i Tyskland som skulle kunna vara aktuella att röra sig norrut, säger Morgan Johansson i Bryssel.

I Tyskland är asylprocessen uppdelad i två steg, först en registrering och sedan en formell asylansökan och Tyskland kommer nu endast ta emot de flyktingar som genomgått båda stegen innan de begett sig vidare till ett annat land.

Slår ifrån sig kritik

Men Tysklands justitieminister Heiko Maas slår ifrån sig kritiken.

– Det kan jag inte kommentera, ingen har talat med mig om det. Den tyska regeringen är av den meningen att Dublin-reglerna ska gälla i alla länder och jag är säker på att det är samma linje som även den svenska regeringen har, säger Maas på väg ut från dagens ministermöte i Bryssel.

Nära halvmiljon som ännu ej sökt asyl

Enligt den skrivelse som Migrationsverkets skickat regeringen finns det just nu 400.000-600.000 personer i Tyskland som ännu inte formellt har sökt asyl. Runt 300.000 av dem har registrerats med fingeravtryck i Eurodacregistret, den EU-gemensamma databasen med fingeravtryck från alla över 14 år som har sökt asyl i ett land som är anslutet till Dublinförordningen.

Det är de som har registrerats i Eurodac i Tyskland, men ännu inte har lämnat in en formell asylansökan, som landet inte längre kommer att ta tillbaka för prövning om de har sökt sig vidare till ett annat land.

Till skillnad från i Sverige registreras asylsökande i Tyskland i två steg. Det första är en ”avsiktsförklaring” om att ansöka om asyl. Sedan kan det dröja flera månader, i vissa fall uppemot ett år, innan en formell asylansökan kan lämnas in.

Fram till den 1 mars finns 667 ärenden hos Migrationsverket där myndigheten förväntar sig ett avslag om återtagande från Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet