Finansminister Sajid Javid får gå, vilket enligt brittiska medier inte var väntat. Foto: TT

Boris Johnson gör om sin regering – finansministern får gå

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnsons ommöblering i den brittiska regeringen ser ut att bli mer kaotisk än tänkt. Enligt brittiska medier skulle de tyngsta ministrarna få stanna, men finansminister Sajid Javid rapporteras avgå i vredesmod.

BBC:s politiska reporter Laura Kuenssberg skriver på Twitter att premiärminister Johnson ställde så hårda villkor att Javid tackar nej till fortsatt tjänst.

”Så Javid har stuckit – ommöbleringen exploderar”, skriver hon.

Brexit

Javids talesperson bekräftar att han avgår. Som efterträdare tippas Rishi Sunak, en 39-åring som sedan tidigare är högt uppsatt på finansdepartementet.

Förhandstipsen löd annars att Johnson skulle behålla de tyngsta namnen, såsom Javid, inrikesminister Priti Patel och utrikesminister Dominic Raab.

Även att Nordirlandsministern Julian Smith sparkas väcker uppseende.

Många uttrycker frågetecken kring varför Smith blir av med jobbet, och hyllar honom för att Nordirland nyligen efter många turer fick en ny regional ledning. ”Utan ert ledarskap tror jag inte att Nordirland skulle ha en regering i dag”, skriver exempelvis Irlands utrikesminister Simon Coveney på Twitter.

Andra som får gå är justitiekansler Geoffrey Cox, näringsminister Andrea Leadsom och miljöminister Theresa Villiers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet