På måndagen ska EU:s utrikesråd komma med ett gemensamt uttalande om nervgiftsattacken. Foto: TT

Storbritanniens utrikesminister: Ryska förnekandet absurt

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson står fast vid att Ryssland är direkt ansvarigt för nervgiftsattacken mot den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.
EU:s utrikesministrar ställer sig nu bakom Storbritannien i ett gemensamt uttalande.

EU:s utrikesministrar skriver i ett gemensamt uttalande att de ser med yttersta allvar på Londons slutsats att Moskva bär ansvar för nervgiftsattacken mot den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal. De 28 ministrarna uttrycker sin ”förbehållslösa solidaritet” med Storbritannien.

– Det ryska nekandet blir alltmer absurt, sade Johnson när han anlände till mötet med EU-kollegorna i Bryssel under morgonen.

– Detta är en klassisk rysk strategi. De lurar ingen längre, säger han.

Belgiens utrikesminister Didjer Reynders säger att det är dags att sätta press på Ryssland.

– De måste delta i en riktig undersökning av attacken, säger han.

Diplomatisk kris

Enligt Storbritannien användes giftet novitjok, framtaget i Sovjetunionen, mot Sergej Skripal och hans dotter. De hittades okontaktbara på en parkbänk i brittiska Salisbury den 4 mars.

Moskva har nekat till all inblandning, och i stället antytt att Storbritannien, Slovakien, Tjeckien, USA eller Sverige kan vara ursprungsland för giftet. Kreml kräver, i ett uttalande på måndagen, en ursäkt från Storbritannien om landet inte kan presentera några bevis på Rysslands inblandning.

Händelsen har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland. Efter att Storbritannien förra veckan beslutade att utvisa 23 ryska diplomater svarade Ryssland häromdagen med samma mynt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet