Tsunamivarningen nedgraderad – evakuerade får åka hem

Uppdaterad
Publicerad

Efter att två jordbävningar med magnituderna 8,1 och 6,9 inträffade utanför Nya Zeeland under torsdagen så utfärdades två tsunamivarningar, varav den ena drogs tillbaka.

Mitt i natten svensk tid så nedgraderades den senaste tsunamivarningen, men myndigheterna uppmanar fortfarande till försiktighet. 

-Tsunamis är farliga. Vi pratar inte om skvalpande vågor i en bris här, säger Graham Leonard vid landets geovetenskapliga institut.

En andra jordbävning med magnituden 8,1 inträffade under torsdagen utanför Nya Zeeland enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Nya Zeelands beredskapsmyndighet (Nema) varnade för tsunamivågor och uppmanade under torsdagen svensk tid boende vid den norra öns östkust att omedelbart evakuera och söka sig till höglänt terräng eller inåt i landet.

”Personer som evakuerar bör gå, springa eller cykla för att minska risken att fastna i trafiken”, skrev Nema på Twitter.

Enligt New Zealand Herald tjöt sirener längs den drabbade kusten för att varna om tsunamihotet.

Strax innan 03.00 svensk tid så rapporterade AP att små tsunamivågor synts till utanför huvudstaden Wellington utan att nå land. Efter det fick boenden i området som evakuerats klartecken att återvända hem men att hålla sig borta från havet.

Tredje samma dygn

Jordbävningen, som skedde vid 10 000 meters djup, var torsdagens tredje i regionen.

Det första skalvet registrerades vid 14.30-tiden, svensk tid, och ska ha inträffat på omkring 10 kilometers djup. Det ska ha känts över stora delar av landet, ända bort till Dunedin i söder, omkring 110 mil därifrån.

Magnituden uppmättes inledningsvis till 7,3, men sänktes senare till 6,9.

Fyra efterskalv, av magnituder mellan 5 och 4,5, har registrerats. Skakningarna beskrivs av användare i sociala medier som kraftiga och ”fruktansvärda”. Det finns inga uppgifter om skadade.

Varnade: Håll er borta från stranden

Områden som ligger inom 300 kilometer från skalvets epicentrum löper risk att drabbas av förändrade vattenflöden och strömmar framöver. Även tidigare under dagen uppmanades alla som bodde vid kusten i områdena kring skalvet att ta sig upp på hög mark samt att hålla sig borta från havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.