Foto: SVT

Jordbävning i östra Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

En jordbävning med magnituden 6.8 har inträffat i östra Turkiet i närheten av staden Sivrice. Minst 22 personer ska ha dött i skalvet och flera byggnader har kollapsat, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Jordbävningen skakade främst provinserna Elazig och Malatya, omkring 75 mil öster om huvudstaden Ankara.

– Det var mycket skrämmande, möbler föll ner över oss. Vi rusade ut, säger Melahat Can som bor i Elazig till nyhetsbyrån AFP.

Tv-bilder visar hur ett flervåningshus har kollapsat i staden Maden. I närliggande Sivrice uppges fyra-fem byggnader ha kollapsat. Räddningsarbetare koncentrerar insatserna till de hus som har raserats.

Foto: DHA, AFP / TT

Skalvet ska även ha känts av på flera platser i Syrien och Libanon, enligt lokala medier. Flera efterskalv med en magnitud på runt 5 har uppmätts.

SVT:s reporter i Turkiet, Tomas Thorén, rapporterar om svåra omständigheter i de drabbade områdena. Det är flera minusgrader i städerna och människor uppmanas att inte gå in i husen igen av rädsla för att fler efterskalv ska leda till ytterligare ras.

Byggnader i provinsen Elazig i östra Turkiet kollapsade i samband med jordbävningen. Foto: DHA, AFP / TT

Enligt försvarsminister Hulusi Akar har armén satts i beredskap för att hjälpa till i räddningsarbetet om det skulle behövas.

Flera döda

Dödssiffran efter olyckan har stigit under natten. Vid 12-tiden uppgavs att minst 22 personer omkommit och över tusen har skadats, enligt AP som hänvisar till företrädare för turkiska myndigheter. Flera ska också vara fast i de raserade byggnaderna.

Svenska Utrikesdepartementet uppger att de inte har någon information om att svenskar skulle finnas bland de skadade:

– Vi har i nuläget inga uppgifter om att någon svensk skulle skadats eller omkommit, säger Mathias Heimonen vid UD:s pressjour.

Se SVT Nyheters direktsändning i sin helhet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.