Foto: James Ross/TT

Jordbävning skakade södra Australien

Uppdaterad
Publicerad

Sydöstra Australien skakades av en jordbävning på onsdagsmorgonen. Skalvet ska vara ett av det största i området på över 200 år.

En jordbävning med magnituden 6.0 har skakat sydöstra Australien. Människor tog sig ut på gatorna och flera byggnader evakuerades i landets näst största stad Melbourne när marken började gunga strax efter klockan 9 lokal tid.

Under förmiddagen följde sedan flera efterskalv, det kraftigaste med magnituden 5,5, enligt Victorias vice delstatsminister James Merlino. Han säger att rapporter om skador på närmare 50 byggnader hittills har kommit in, enligt ABC News. Bilder och filmer visar bland annat hur delar av taket och väggen på en äldre byggnad i Melbourne har rasat ihop.

– Vi har inte haft några rapporter om allvarligt skadade, eller värre, det är goda nyheter och jag hoppas de goda nyheterna fortsätter, sade premiärminister Scott Morrison, enligt AP.

Skalvet inträffade på tio kilometers djup omkring 19 mil nordost om Melbourne, uppger myndigheten Geoscience Australia. Det ovanliga skalvet är enligt Geoscience Australia ett av det största som har registrerats i östra Australien sedan den europeiska kolonisationen i slutet av 1700-talet.

Jordbävningen inträffade i nationalparken Alpine, omkring 19 mil nordost om Melbourne, på tio kilometers djup, och skakningarna kändes även på Tasmanien, i huvudstaden Canberra och på vissa håll i landets största stad Sydney.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer