Visa alla (2)
Visa alla (2)

Apollo ”Vi har fått många oroliga samtal från anhöriga”

Uppdaterad
Publicerad

Endast en bråkdel av alla svenskar som semestrar på jordbävningsdrabbade Rhodos och Kos har valt att avbryta sin semester i förtid. Vid 19-tiden anlände de första turisterna på Arlanda vars semester tagit slut idag.
– Det är skönt att vara hemma, säger André Skagius.

De allra flesta svenskar har valt att stanna kvar och de vars semester tagit slut idag har efter tre timmars flygförsening landat på Arlanda.

En av de som vaknade vid 01:30 natten mot fredag av skalvet med magnituden 6,7 var svenske André Skagius.

-Det är psykiskt jobbigt att vakna mitt i natten av en jordbävning, det ska bli skönt att komma hem till Sundsvall, säger han.

Han tog skydd vid en dörrkarm och så småningom så tog han och hans vänner sig ut till en parkering.

– Vi hittade en del information på nätet, men mellan 02:00 och 09:00 var det väldigt dåligt med information, säger Andé Skagius.

LÄS MER: Dog i skalvet

Bristande information

Resebolaget Apollos presschef Ann-Sofie Olsson förklarar att det kan vara svårt att nå ut med information mitt under en naturkatastrof.

– Vi måste komma ihåg att det är mycket som händer just då, bland annat så blev det strömavbrott och många försökte komma fram på telefon vilket gör att exempelvis SMS inte kommer fram, säger hon.

Krishantering i Sverige

På plats på Arlanda fanns Stockholm läns landsting för att ta emot de svenskar som kom hem under fredagskvällen.  Bland annat för att erbjuda psykosocialt stöd.

– Även om man känner sig glad och lugn när man landar så kan rädslan komma tillbaka senare, vilket är helt normalt. Vi delar därför ut informationsblad där det står vad man kan göra om man mår dåligt, säger Charlotte Therup Svedenlöf.

Hon poängterar även att det är viktigt att prata med sina barn som har varit med om den här typen av händelse och att ta hjälp av sitt personliga nätverk.

– Om man mår dåligt under en längre tid så bör man ta kontakt med primärvården, säger Charlotte Therup Svedenlöf.

Lugnet tillbaka

Ann-Sofie Olsson, Apollos presschef berättar att de fått många oroliga samtal från anhöriga under natten och morgonen. Men nu har lugnet återkommit till semesterorterna. Resebolaget säger att man just nu har sammanlagt 6.000 svenskar som semestrar på Rhodos och 1.700 på Kos.

– Vi har upprättat ytterligare ett callcenter i Kreta, vi har även skickat ner ny svensk personal. Dels för att avlösa de som har jobbat, men också för att backa upp, säger hon.

Erfarna myndigheter

Presschefen säger att de grekiska myndigheterna är noggranna och vana vid att det då och då inträffar jordskalv i området.

– Vi har fått flytta några gäster eftersom de vill besiktiga hotellen efter skalvet. De är väldigt noga med säkerheten, säger hon.

Det är även väldiga bestämmelser kring hotellbyggen, de måste klara standarden för att få licens.

I övrigt så uppmanas besökare på de grekiska öarna att hålla sig till öppna platser och att hålla koll på vattnet.

-Det känns som att det är över nu, säger Ann-Sofie Olsson.

LÄS MER: Folk skrek i korridorerna

En svensk avliden

Resebolagen följer UD:s råd, vilket gör att de inte avråder någon från att åka till de grekiska öarna som i natt drabbades av ett jordskalv. En svensk ligger allvarligt skadad på sjukhus. Ytterligare en person, en ung man i 20-års åldern har avlidit. De vill inte säga något om hur den person som är allvarligt skadad i nuläget mår.

Jordskalvet drabbade främst delar av Turkiet och Grekland. 200 personer har rapporterats skadade. Enligt uppgifter befann sig den svenske mannen i 20-års åldern, som avlidit på nattklubben White Corner, som kollapsade i skalvet. Även en turkisk man ska ha avlidit vid samma plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet