Planktonens mat dör – så påverkas livet i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Kiselalger är små encelliga organismer som finns i allt vatten över hela jorden. De kallas jordens viktigaste livsformer och nu hotas de av klimatförändringarna.

– Vi ser förändringar i algsamhällena över hela jorden, säger Andrew Bramburger som forskar på just kiselalger. 

Ovan jord ser vi skogar som brinner, torka och allt mer förekommande och kraftigare översvämningar. Det som sker under vattnet är inte lika tydligt, men förändringarna får minst lika stora, och kanske ändå större konsekvenser för livet på jorden. 

Vartannat andetag från kiselalgerna 

Kiselalger är små encelliga organismer med ett skal som i princip är av glas. De kommer i de mest fantastiska former och finns i alla vatten över hela jorden. Och de sysslar med fotosyntes, bildar syre av koldioxid och solenergi.  

Klimat

Andrew Bramburger har tidigare sagt att ”alla kallar Amazonas för världens lunga, men i själva verket är det kiselalgerna som står för upp till hälften av allt syre i atmosfären”. 

Varmare vatten förändrar kiselalgerna 

Han forskar framför allt på vattnen i de ”Stora sjöarna”, som bildar gräns mellan Kanada och USA, och här har han tydligt kunnat se hur kiselalgerna förändrats.  

Med klimatförändringarna har vattnen blivit varmare och det är inte bra för kiselalgerna.  

– Om du tänker som en alg så vill du vara nära vattenytan där det finns solljus, så att du kan fotosyntetisera och leva. Men om vattnet blir varmare, förlorar du förmågan att flyta. 

Algblomning och bakterier tar över 

Och eftersom kiselalger inte bara pumpar syre ner i vatten och upp i atmosfären, utan också står längst ner i näringskedjan. De är föda åt plankton. Så får kiselalgerna det svårt, får det efterverkningar för alla djur längre upp i näringskedjan. 

När kiselalgerna sjunker, tar andra alger över. Som de giftiga algblomningar vi ibland kan se också i våra vatten. Andra alger kan också alstra syre, men många av dem kan inte bli mat åt plankton.   

Vad allt det här kan komma att betyda i framtiden vet forskarna inte än. 

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet