Skakningarna ska ha känts i länder i hela Mellanöstern. 180 miljoner människor kan ha känt av skakningarna, enligt EMSC. Foto: TT

Kraftig jordbävning i Irak och Iran

Uppdaterad
Publicerad

Minst 530 personer har dött och över 7.000 har skadats i en jordbävning i norra Irak, nära gränsen till Iran. En stor del av de bekräftade dödsfallen har skett i staden Sarpol-e Zahab i västra Iran där bland annat stadens sjukhus ska ha skadats allvarligt. Skalvet uppmätte magnituden 7,3 på Richterskalan och har känts i hela Mellanöstern.

En kraftig jordbävning skakade sent på söndagskvällen svensk tid om stora delar av Irak – inklusive huvudstaden Bagdad och uppmättes till 7,3 på Richterskalan, enligt den amerikanska myndigheten USGS.

Skalvets epicentrum är i den nordöstra delen av Irak, nära staden Halabja som ligger 21 mil från Bagdad.

Uppgifter om tusentals skadade och döda

Minst 450 människor har dött på den iranska sidan av gränsen och över 7.000 har skadats, enligt nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till uppgifter från iranska myndigheter.

Majoriteten av dödsfallen ska ha skett i staden Sarpol-e Zahab.

Farhad Tajari, en lokal parlamentsledamot i staden, vittnar om att han har förlorat 15 familjemedlemmar, skriver The Guardian. Han berättar även att stadens sjukhus ska ha blivit allvarligt skadat i jordbävningen.

– Sarpol-e Zahab har bara ett sjukhus och det blev förstört i den här incidenten. Patienter och personal har begravts under rasmassorna och det kan inte erbjuda någon service, berättar han för lokala medier, enligt the Guardian.

Hittills lägre siffror i Irak

På den irakiska sidan har hittills minst sju personer bekräftats döda och runt 530 skadats, enligt det irakiska inrikesministeriet.

Irakiska myndigheter har dock under natten varit mer återhållsamma med uppdateringar om skadeläget, och siffran kan förändras under måndagen.

180 miljoner människor kan ha känt skalvet

Skakningarna ska ha känts i länder i hela Mellanöstern. 180 miljoner människor kan ha känt av skakningarna, enligt EMSC. Flera orter ska ha tappat all elektricitet.

– Hela det här området är sedan tidigare hårt drabbat av konflikter med Bagdad och det är jättesvårt att resa dit. Inga flyg kommer in, hjälpinsatser skulle försvåras väldigt av läget som råder, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg.

”Jag trodde det var en gigantisk bomb”

Många invånare i Iraks huvudstad Bagdad rusade ut ur hus i panik.

– Jag satt med mina barn och åt middag när byggnaden plötsligt skakade, säger Majida Ameer, som rusade ut ur familjens hus med tre barn.

– Jag trodde först att det var en gigantisk bomb. Men sedan hörde jag att alla omkring mig skrek ”jordbävning!”, säger hon till Reuters.

”Jag har aldrig känt något så kraftigt tidigare”

EMSC publicerar även vittnesmål från personer som har befunnit sig i närheten av jordskalvets epicentrum.

”Det var väldigt läskigt. Vi sprang alla ut ur huset och elektriciteten stängdes av”, skriver en person.

”Jag har aldrig känt något så kraftigt som detta tidigare i mitt liv”, skriver ett annat vittne, som befinner sig 89 kilometer från epicentrum, enligt EMSC.

Jordbävningen i Irak och Iran är lika kraftig som den som inträffade på Haiti 2010, säger seismologen Ari Tryggvason. Där dog 250.000 människor.

Röda halvmånen: ”20.000 – 30.000 drabbade”

Hjälporganisationen Röda halvmånens turkiske chef Kerem Kinik uppskattar att mellan 20.000 och 30.000 personer har drabbats av jordbävningen. Organisationen meddelar att de skickar 3.000 tält och 10.000 sängar till katastrofområdet.

Foto: SVT

Fakta: Tidigare skalv i Iran

Genom Iran går flera större förkastningssprickor och landet drabbas ofta av jordbävningar. Här är några av de större de senaste decennierna:

1990 omkom 40.000 människor i ett skalv med magnituden 7,4 i norra Iran. Ytterligare 300.000 skadades i skalvet, som på sekunder lade flera städer och tusentals byar i ruiner.

2003 ödelades staden Bam av ett jordskalv med magnituden 6,4. Staden i sydöstra Iran finns med på Unescos världsarvslista. 31.000 människor miste livet.

2005 inträffade ett skalv som krävde mer än 600 människoliv och 2012 omkom runt 300 människor när två jordbävningar skakade den iranska regionen Östra Azerbajdzjan. Regionen ligger i nordvästra delen av landet och gränsar till Azerbajdzjan och Armenien.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.