Jörgen Tenor (vänster), tillsammans med sin man Joey. Bilden är tagen när de befann sig i Orlando vid ett tidigare tillfälle. Foto: Privat

Jörgen, 31: ”Det kunde ha varit vi”

Uppdaterad
Publicerad

Jörgen Tenor och hans man bor i Fort Lauderdale i Florida. I helgen funderade de på att åka till Orlando i samma delstat. – Det hade lika gärna kunnat vara vi. Det blir så nära en själv när man tänker på det, säger han till SVT Nyheter.

Han vaknar av att han får sju sms från svenskar som undrar om han mår bra. Jörgen Tenor sätter på tv:n och börjar följa nyheterna om dådet på gayklubben Pulse i Orlando, Florida.

– De visade mycket från utsidan av klubben och rapporterade om att det var långa köer till att donera blod. Det var inte så mycket fokus på att det handlade om homosexuella, utan mer om människor än läggningar. Det tycker jag är helt rätt, journalisterna tog det på ett naturligt sätt, säger Jörgen Tenor.

Terrordådet i Orlando

Oroade sig för vännerna

Hans man har tidigare bott i Orlando och har en vän som till och med bor på samma gata som klubben ligger på. Genast började han kontakta vänner för att försäkra sig om att alla mår bra.

– Det var ingen typisk klubb som hans vän går till, men man vet ju aldrig. Helt plötsligt är man med någon som vill gå dit och då hamnar man på en klubb man inte brukar vara på, säger Jörgen Tenor.

”Känner mig rädd”

Ingen som paret känner kom till skada, men det betyder inte att de båda inte är skakade av dådet.

– Jag kan inte ens tänka mig hur det var för de som befann sig där inne. Någon överlevde tack vare att han spelade död. Att ligga tre timmar och spela död när ens hjärta bara pumpar… Det är så svårt att greppa att en sådan sak kan hända. Gärningsmannen hade så mycket hat i sig.

I sommar hålls Pride-festligheter i Fort Lauderdale. Men Jörgen Tenor tror inte att han kommer att känna sig lika bekväm som han brukar.

– Jag känner mig faktiskt lite rädd nu. Det samlas många människor där. Jag kommer absolut att vara mer vaksam. Här ligger alla gayklubbar på en gata, gayområdet är så kompakt. Det gör det till ett ännu lättare mål och då kommer man att vara uppmärksam när man går runt.

”Alla är förtvivlade”

Skjutningen diskuteras mycket av personer som Jörgen Tenor är i kontakt med. Många som han pratar med känner medlidande för personer som tror på islam.

– Alla är förtvivlade över vad som har hänt. Många muslimer här är jätteförbannade över vad gärningsmannen har gjort. Man tycker synd om dem för att de alla blir dömda utifrån det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet