Journalist mördad i centrala Kiev

Uppdaterad
Publicerad

En känd journalist mördades på morgonen i centrala Kiev av en bilbomb. Pavel Sjeremet körde en bil tillhörande ägaren till den kritiska nyhetssajten Ukrajinska Pravda när bomben exploderade.

Två ögonvittnen säger att de såg en explosion i bilens underdel. En taxichaufför hjälpte den svårt skadade Sjeremets ut ur den brinnande bilen och journalisten var fortfarande vid liv när ambulansen kom, men kunde inte tala på grund av skadorna.

Den 44-årige Sjeremet var från Vitryssland och hade ryskt medborgarskap. Han arbetade för den undersökande nyhetssajten som grundades av den regimkritiske journalisten Georgij Gongadze, som mördades för 16 år sedan och vars kropp hittades huvudlös i ett skogsparti.

Sjeremets arbetade också på radiostationen Vesti där han ledde ett morgonprogram. Stationen har kritiserats av en del ukrainare för att vara för pro-rysk.

”Någon vill destabilisera läget”

Ukrainas president Petro Porosjenko beskriver Sjeremets död som en ”tragedi”.

Ukraijnska Pravdas chefredaktör Sevgil Musaieva-Borovyk säger till AFP att Sjeremets mördades för sin journalistiska gärning.

– Varför mördar man journalister i Ukraina? Någon vill destabilisera läget i landet genom att göra detta, säger hon.

Pavel Sjeremets arbetade med tv i Vitryssland innan han lämnade landet efter att ha hamnat i konflikt med Alexander Lukasjenkos regim. Han arbetade sedan bland annat för den ryska tv-kanalen ORT och var ett tag programledare för det populära nyhetsmagasinet Vremja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.