Foto: SVT

Journalist om censuren i polsk media: ”Redaktören ändrade alla ord”

Uppdaterad
Publicerad

Censur i form av listor på förbjudna ord och personer som inte får intervjuas – det har blivit vardag på nyhetsredaktionen på den polska public service-kanalen TVP sedan det högernationalistiska partiet Lag och rättvisa fick makten. Det berättar en journalist, anställd på TVP som SVT träffat i Warszawa.

Hon var en tämligen känd profil på TVP, syntes ofta i rutan men när hon protesterade mot den vinklade nyhetsrapporteringen revs henne kontrakt. I dag är hon flyttad till en tjänst där hon har mindre inflytande.

Vi kan kalla henne Barbara. Egentligen heter hon någonting annat, men hon ställer upp på en intervju under förutsättningen att hon får vara anonym.

”Redaktören ändrade alla ord”

Barbara har jobbat många år på TVP. När Lag och rättvisa vann valet 2015 byttes kanalens ledning ut och många journalister fick gå. Barbara blev kvar men insåg snabbt att hennes jobb skulle bli helt annorlunda.

– När redaktören ändrade alla ord i min text förstod jag att något hade hänt. Min tidigare redaktör sa alltid att vi aldrig skulle blanda ihop åsikter och fakta, att vi skulle undvika starka adjektiv. Numera ska den första meningen innehålla ett starkt adjektiv om en oppositionell eller en person som ska framställas som en fiende till regeringen.

Enligt Barbara har hon också tvingats byta ut intervjupersoner för att de uttryckt sig för kritiskt mot det regerande partiet eller den politiska situationen i landet. Hon berättar att det i dag förekommer ren censur på nyhetsredaktionen.

– Det finns listor med ord som är förbjudna och personer vi inte får intervjua eftersom de kan säga något kritiskt. Vi får direkta instruktioner om hur en nyhet ska presenteras.

”Finns en koppling mellan mordet och rapporteringen”

När borgmästaren i Gdansk, Pawel Adamowicz, mördades på en direktsänd välgörenhetsgala i januari anklagade många TVP för att ha svartmålat och spridit hat mot borgmästaren. En undersökning visar att det sändes närmre 1800 inslag om Adamowicz i polsk tv under 2018. Enligt Barbara var rapporteringen långt ifrån objektiv.

– Adamowicz beskrevs som en dålig människa, en tjuv. Han fick i stort sett aldrig bemöta kritiken. För mig är det uppenbart att det finns en koppling mellan den hatiska rapporteringen och mordet, säger Barbara som är tacksam att hon själv aldrig behövde delta i svartmålningen av Adamowizc.

Barbaras pappa var journalist, liksom hennes farfar. Själv funderar hon nu på om hon klarar av att vara kvar i branschen.

– Jag måste ju sätta mitt namn på inslag som manipulerats. Det får mig att må dåligt. Jag står inte ut med pressen att gå till jobbet och inte veta vad som blir min nästa uppgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.