Iranske journalisten Ruhollah Zam anklagades för att ha uppmuntrat till våld, något som han själv kategoriskt förnekade. Foto: Ali Shirband, AP / TT

Journalist avrättad i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske journalisten Ruhollah Zam har avrättats, uppger iransk statsmedia enligt nyhetsbyrån AP. Oppositionsprofilen har tidigare levt i exil och ska enligt iranska myndigheter ha manat till landsomfattande demonstrationer 2017.

Ruhollah Zam, 47, greps i oktober 2019, efter att Irans regim lyckats lura tillbaka journalisten till landet. I juni i år dömdes han till döden, anklagad för ”korruption mot jorden”. Anklagelsen används ofta i påstådda fall som rör spionage eller försök att störta Irans regim.

Ruhollah Zam låg bakom nyhetskanalen AmadNews och hade en kanal på den i Iran populära chatt-appen Telegram. Enligt Iranska myndigheter ska han ha uppmuntrat till våld och inspirerat till de rikstäckande protesterna hösten 2017. Oppositionsprofilen har nekat till anklagelserna.

”Hårt slag mot yttrandefriheten”

Frankrike har tidigare kritiserat dödsdomen mot Ruhollah Zam och kallat den för ”ett hårt slag mot yttrande- och pressfrihet i Iran”.

Domen verkställdes tidigt på lördagsmorgonen, lokal tid.

Iran har kritiserats kraftigt under hösten för hur landet använder sig av avrättningar.

Bland annat så har fallet med den svenske forskaren Ahmadreza Djalali varit mycket uppmärksammat världen över. Djalali dömdes till döden i Iran 2017, och har sedan dess suttit fängslad i landet. Flera utländska myndigheter och Nobelpristagare har engagerat sig för Djalalis omedelbara frisläppande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.