2015 besökte journalisten Moa Kärnstrand Hazaribagh-distriktet i Bangladesh som blivit extremt förorenat av utsläpp från klädindustrins fabriker. Foto: Moa Kärnstrand/SVT

Hon besökte en av världens mest förorenade floder: ”Svårt att andas”

Uppdaterad
Publicerad

Hon beskiver stanken som en blandning av ruttna ägg och aceton. Längs floden Buriganga reser sig högar av skinnbitar som långsamt ruttnar i solen – och från hundratals fabriker rinner kemikalier rätt ut i floden.

– På vissa ställen bubblade vattnet av kemikalierna, berättar journalisten Moa Kärnstrand.

Hazaribagh-distriktet består av hundratals garverier och fabriker som förser världens klädjättar med textilier och läder. Men industrin har haft sitt pris, och i dag är området extremt förorenat.

Värst är det i floden Buriganga som slingrar sig genom området – och som i dag är en av världens mest förorenade floder.

Granskade textilindustrin

2015 besökte journalisterna Moa Kärnstrand och kollegan Tobias Andersson Åkerblom Hazaribagh-distriktet i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Resan resulterade i boken Modeslavar som kom ut 2016, och samma år belönades granskningen med Guldspaden.

– Det luktade så mycket att det slog emot en, säger Moa Kärnstrand. 

I dokumentären Den giftblå floden som går att se på SVT Play besöker man Hazaribagh-distriktet och granskar klädindustrins miljöpåverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.