SVT:s reporter Niklas Sjögren som befinner sig i närheten av grottan. Foto: SVT/AP/TT

Räddningsaktion inledd vid grottan – pojkarna tas ut en i taget

Uppdaterad
Publicerad

Pojkfotbollslaget som sitter fast i en grotta i norra Thailand ska nu försöka räddas. Journalister förbjuds också att vistas vid grottan, eftersom området ska användas i räddningsaktionen. Pojkarna kommer att tas ut en och en ur grottan.

De tolv pojkarna, som är mellan elva och sexton år, och deras tränare har varit fast i den översvämmade grottan i mer än två veckor, sedan den 23 juni. Nu har en räddningsaktion inletts. När dykare hittade dem hade de varit instängda i nio dagar.

– Vattennivåerna inne i grottan är nu lägre än de varit någon gång sedan pojkarna gick in. Därför har man beslutat sig för försöka få ut dem i dag, söndag, säger SVT Nyheters reporter Niklas Sjögren, som befinner sig på platsen.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Leds ut en och en ur grottan

Under aktionen kommer varje pojke att ledsagas av två dykare och inne i grottan finns läkare på plats. Räddningsteamen – som består av 13 utländska dykare, fem thailändska dykare och fem personer från militära specialförband – har förberett sig och övat i tre–fyra dagar.

– Tanken är att man tar ut ett barn i taget och de ska ledsagas av två dykare var. Man tror att den första pojken ska komma ut ur grottan ungefär klockan fyra svensk tid i dag. Det kommer kanske att ta upp till två dagar att få ut alla, om allt går som det ska, säger Niklas Sjögren.

Riskfylld räddningsaktion

Thailändska myndigheter har tidigare under dagen utrymt området runt grottan där fotbollspojkarna är instängda för att kunna inleda räddningsförsöken. Enligt myndigheter i Thailand kan räddningsaktionen ta upp till fyra dagar, skriver nyhetsbyrån AP.

Hur riskfylld är den här aktionen?

– De ska ha fått grundläggande kunskaper i dykning inne i grottan, men många av dem kunde inte ens simma och kanske inte kan simma, det lär man sig inte så snabbt. De har åtminstone fått lära sig att anda i en mask och hur det är att vara under vattnet.

– Sedan finns det alltid en risk att man får panik där inne och det är väl det som erfarna dykare säger, att det viktigaste är att man har en tillit till sina ledsagare och det kanske man inte kan ha. Panik kan man inte styra över, den kommer när den kommer och kommer den vid fel ögonblick där nere, på fel plats, så kan det gå riktigt illa, säger Niklas Sjögren.

Journalister tvingas bort

Från att ha få ha varit ungefär 100 meter från grottöppningen förbjuds journalister och fotografer vara i närheten av räddningsområdet. Det är ungefär 1 000 journalister på plats från olika delar av världen.

– Vi får inte komma närmare än ungefär en kilometer till det omedelbara räddningsområdet, säger SVT:s reporter Niklas Sjögren.

Fakta: Pojkarna i grottan

Den 23 juni anmäler en mamma sin son som saknad eftersom han inte kommit hem från sin fotbollsträning. Cyklar och skor som tillhör pojken med kamrater och deras tränare hittas utanför huvudingången till Tham Luang-grottan. En skylt utanför grottan varnar besökare för att gå in dit under regnperioden eftersom delar av den ofta fylls med vatten.

Grottsystemet går nästan en mil in i berget. Initialt hoppades räddningsarbetare kunna hitta pojkarna i en upphöjd del av grottan som kallas ”Pattaya Beach”. Men när dykare kom fram till platsen var även den delen översvämmad. Pojkarna hittades i stället 200 meter längre in i berget, ungefär två kilometer från huvudingången. Dessutom är de nästan en kilometer under marken.

Olika möjligheter att få ut pojkarna har diskuterats sedan de hittades – exempelvis att låta dem dyka ut, borra ett hål eller vänta tills vattnet sjunker efter regnsäsongens slut i oktober.

Att låta dem dyka ut vore snabbast, men anses vara det svåraste och mest riskabla alternativet. Risken är hög att något går fel, eller att någon av pojkarna får panik och utsätter sig själv och dykarna för fara.

Källor: AFP, Reuters, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Mer i ämnet