Journalister terroranklagade i Turkiet

Publicerad

Turkisk polis har gripit organisationen Reportrar utan gränsers (RSF) representant i landet. Erol Önderoglu anklagas för ”terroristpropaganda”.

Ytterligare en journalist och en människorättsaktivist greps i vad som är det senaste tillslaget mot turkiska medier.

De tre gripna hade under våren deltagit i en solidaritetskampanj för en prokurdisk tidning.

Kritik från EU

EU:s utrikeschef Federica Mogherini och utvidgningskommissionär Johannes Hahn säger i ett uttalande att rättens beslut ”går emot Turkiets åtagande att respektera grundläggande rättigheter, inklusive pressfrihet”. EU ska enligt uttalandet upprepande gånger ha betonat att Turkiet, som kandidatland för EU-medlemskap, ”måste eftersträva högsta möjliga demokratiska normer och praxis”.

”Otroligt lågvattenmärke för pressfriheten i Turkiet. Frige Erol!”, skriver RSF på Twitter i sitt fördömande av gripandet.

Yttrandefriheten hotad

Kring 100 människor samlades vid domstolsbyggnaden i Istanbul för att uttrycka solidaritet med de gripna samtidigt som de tre kvarhölls i väntan på rättegång. De skanderade: ”Vi kommer inte böja oss för påtryckningar”.

Världssamfundet har uttryckt ökad oro för urholkandet av yttrandefriheten och andra friheter och rättigheter under president Recep Tayyip Erdogans alltmer auktoritära styre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer