Lord Weidenfeld, 95, flydde till Storbrittannien 1938 Foto: TT

Miljonären flydde nazisterna – nu hjälper han tusentals fly från IS

Uppdaterad
Publicerad

Lord Weidenfeld, 95, visar sin tacksamhet till de brittiska kristna som hjälpte honom att fly från nazisterna i Österrike, genom att själv finansiera räddandet av kristna flyktingar i Syrien och Irak. – Jag har en skuld att återbetala, säger han.

Arthur George Weidenfeld, sedermera Lord Weidenfeld, var bara nitton år gammal när han flydde undan nazisterna i sitt hemland Österrike, och anlände till Storbritannien 1938. Han hade fått hjälp av diverse kristna organisationer, som genom sina ”Kinderstransports” hjälpte unga judar fly från Tyskland och Österrike. Väl på plats gav organisationerna honom även mat och husrum.

150 flyktingar transporterades till Polen i privatflygplan

För att visa sin tacksamhet har han nu startat sin ”Weidenfeld Safe Havens Fund”, som ska hjälpa kristna fly från IS-härjade Syrien och Irak. Projektet inleddes föregående vecka, då 150 syriska flyktingar transporterades i privatflygplan till Polen. Projektet ämnar att ge 12-18 månaders betald support till flyktingarna då de nått sin destination i Europa, och kommer finansiera räddandet av cirka 2.000 personer.

”Har en skuld att återbetala”

Tio år efter att han kommit till Storbritannien grundade Lord Weidenfeld förlaget Weidenfeld and Nicolson, och han adlades 1976.

– Vi judar ska vara tacksamma, och göra det vi kan för alla kristna som är i fara. Jag har en skuld att återbetala dem, säger han till The Times.

Projektet har kritiserats

Projektet har även mötts av kritik i vissa läger, för att det endast riktar sig mot kristna flyktingar, och således ignorerar alla de icke-kristna som också är på flykt undan IS. Lord Weidenfeld har försvarat projektets snäva fokus.

– Jag kan tyvärr inte rädda hela världen, men det finns i alla fall en möjlighet att göra något för den kristna sidan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.