Julian Assange gestikulerade när han anlände till domstolen Westminster Magistrates' Court i London. Foto: Victoria Jones/TT

Julian Assange i strid om rättegångsnota

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen greps Julian Assange på Ecuadors ambassad i London efter nära sju års vistelse. Nu har Wikileaks-grundaren drabbats av ännu ett bakslag.

Högsta domstolen ger inget prövotillstånd i målet som gäller notan på omkring nio miljoner kronor i rättegångskostnader i våldtäktsutredningen i Sverige, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Det innebär att Julian Assange måste stå för hela notan själv.  

Fallet Assange

Bakgrunden till notan är de privata advokatkostnader som Wikileaks-grundaren samlat på sig i samband med de rättsliga turerna i Sverige.

Under 2011 sparkade Julian Assange de offentliga försvarare som utsetts och anlitade istället egna ombud. I och med att förundersökningen mot honom lades ned har han inte bedömts ha rätt till statlig ersättning, skriver Siren.

Assange och hans svenske advokat Per E Samuelson håller inte med, utan hävdar det motsatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet