Trasiga och blodfläckade böcker på marken efter självmordsdådet vid ett utbildningscenter i Kabul. Foto: Hedayatullah Amid /EPA

Kabul: Minst 18 döda vid utbildningscenter

Uppdaterad
Publicerad

Minst 18 personer dödades och närmare 60 skadades vid en självmordsattack nära ett utbildningscenter i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen, uppger landets inrikesdepartement. Terrorgruppen IS har tagit på sig självmordsattacken som ägde rum i västra Kabul.

– Jag stod omkring 100 meter bort från centret när en stor explosion slog omkull mig. Det var damm och rök överallt. Alla de som dödades och skadades var studenter som ville in i centret, berättar en boende som blev vittne till attentatet.

Gärningspersonen försökte enligt inrikesdepartementet ta sig in i centret.

”Men han upptäcktes av vakterna och detonerade då sin sprängladdning i en gränd”, säger talesperson Tareq Arain i ett uttalande.

Flera distrikt i västra Kabul bebos av den shiamuslimska minoriteten hazara, som flera gånger tidigare varit måltavla för attacker från den sunnifundamentalistiska terrorgruppen IS.

Vägbomb dödade nio

Händelsen inträffade bara några timmar efter att nio civila dödades av en vägbomb utanför huvudstaden. Bussen de färdades i var på väg från Kabul till staden Ghazni, uppger en talesperson för Ghaznis guvernör.

Våldet har ökat de senaste veckorna trots de pågående fredssamtalen mellan talibanerna och landets regering.

Fyra poliser skadades i förmiddagens händelse , uppger polisen, som lägger skulden för attacken på talibanerna.

Hotar fredsprocessen

USA:s särskilda sändebud i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, sade tidigare i veckan att våldet i landet hotar fredsprocessen.

Under fredagen uppgav Amnesty International att minst 50 personer dödats i attacker under den senaste veckan. Människorättsorganisationen anser att de stridande parterna inte skyddar de civila i konflikten.

-Det internationella samfundet måste göra skyddet av de civila till ett centralt krav för sitt fortsatta stöd för fredsprocessen, säger Omar Waraich vid Amnesty Internationals Asienavdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer