Foto: TT

Källa: Ryssland säljer bränsle till Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad
Ryssland ska ha försett Nordkorea med bränsle vid minst tre tillfällen de senaste månaderna, enligt västeuropeiska säkerhetskällor.

Försäljningen av oljeprodukter från Ryssland, världens näst största oljeexportör, bryter mot FN:s sanktioner som riktas mot Nordkorea.

– Ryska fartyg har vid flera tillfällen i år levererat bränsle till nordkoreanska fartyg, säger en anonym källa.

En annan källa som Reuters pratat med känner också till leveranserna, men vet inte om den ryska regeringen har någonting att göra med försäljningen.

– Det finns inga bevis för att den ryska regeringen ligger bakom, men de ryska fartygen är livsviktiga för nordkoreanerna, säger källan.

På satellitbilder

Säkerhetskällorna hänvisar till satellitbilder som visar fartygen utanför ryska hamnar vid norra Stilla havet. Ryska utrikesdepartementet och ryska tullen har avböjt att kommentera påståendet att ryska fartyg förser Nordkorea med olja. Två av de ryskflaggade fartygens ägare nekar till Reuters att dessa skulle ha haft någon kontakt med nordkoreanska fartyg.

USA:s utrikesdepartement uppmanar i ett uttalande Ryssland och andra medlemsländer i FN att uppfylla sanktionerna mot Nordkorea och ”samarbeta ännu närmare för att få ett slut på av FN förbjudna aktiviteter, inklusive överföring av råolja till sjöss och transporten av kol från Nordkorea”.

FN:s säkerhetsråd meddelade på torsdagen att det har beslutat att stänga hamnar för fyra nordkoreanska fartyg i syfte att kontrollera att sanktionerna följs.

Samma dag kritiserade USA:s president Donald Trump Kina för att leverera olja till nordkoreanska fartyg, vilket Kina förnekat.

Hongkong-fartyg stoppat

Nordkorea är beroende av importerat bränsle för att landets kämpande ekonomi ska fungerande. För att utveckla dess kärnvapen- och robotprogram, som USA säger hotar freden i Asien, krävs också olja.

Besättningen på ett i Hongkong registrerat tankfartyg, The Lighthouse Winmore, har gripits, meddelar den sydkoreanska tullen på lördagen. Fartyget, som chartrats av ett taiwanesiskt bolag, stoppades i hamnen i staden Yeosu sedan det avvikit från rutten till Taiwan och i stället levererat 600 ton olja till ett nordkoreanskt tankfartyg på internationellt vatten. Fartyget återvände till Yeosu där det togs i beslag, och besättningen förhörs.

The Lighthouse Winmore är ett av tio fartyg som USA bett FN:s säkerhetsråd att svartlista.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer