När Laura Nowak uppdaterade sin presentation på dejting-appen Tinder fick hon en chock – som nu gett upphov till ett nytt instagramkonto med tiotusentals följare. Foto: Skärmdump instagram

Kallar sig feminist på Tinder – nu visar hon reaktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Ett instagram-konto vid namn ”feminist_tinder” har i skrivande stund över 36.000 följare. Vad handlar det om? Det hela började med en kvinna som skaffade en profil på den populära dejtingappen Tinder, men fick ångra ett särskilt ord i sin presentation.

– Jag var i chock över hur många aggressiva reaktioner jag fick och insåg att det här verkligen var något jag ville dela med mig av, berättar Laura Nowak, kvinnan bakom kontot, för The Independent.

Reaktionerna blev instagram-konto

Dejtingvärlden kan vara en djungel för vem som helst. Men för Laura Nowak blev det mer än så. Efter att ha varit en sporadisk användare av den populära appen ”Tinder” gjorde hon en mindre ändring i sin profil och la till ”feminist” i beskrivningen om sig själv.

Sen exploderade inkorgen. Nu har reaktionerna blivit offentliga, i form av ett instagram-konto med över 36.000 följare.

”Varför har du Tinder om du är feminist?”

I konversationerna mellan Novak och hennes Tinder-matchningar kan man bland annat läsa följande:

”Jag kommer att gilla den här bilden för att du är snygg, men dra åt helvete med den där feminist-skiten”

”Varför har du Tinder om du är feminist?”

”Du är het men du kommer inte att attrahera några killar med de där feminist-frågorna. Kanske om du tonade ner det lite.”

”Du är körd. Din dumma feminist-slyna”

Eller:

”Om någon är sexistisk så är det du så slappna av med feministgrejen för ingen bryr sig”

Lägger upp konversationerna

Förutom kommentarer från män har Laura Nowak även lagt upp sina svar.

På rådet ”Jag tycker att du borde le mer på bilder. Den här ’jag bryr mig inte’-looken funkar inte. Jag menar, du har ett fint ansikte så varför slösa bort det på det där sättet?” får till exempel följande replik:

”Hela den här ’du berättar för mig vad jag ska göra med mitt ansikte som om min existens beror på ditt godkännande’-grejen funkar inte riktigt för mig.”

Ville dejta

I en intervju med The Independent berättar Nowak att hon aldrig såg på sitt Tinder-konto som ett projekt, från början ville hon bara nätdejta. Men när kommentarerna började trilla in bestämde hon sig ändå för att göra dem offentliga.

– Det är för att visa på missförståndet kring vad feminism är i vår kultur – men också på hur utbredd och närvarande sexistisk dubbelmoral är i dejting-världen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.