Foto: TT

Källor: Isis är rikaste terrorgruppen

Uppdaterad
Publicerad

Terroristnätverket Isis är stormrikt och håller på att förvandlas till en modern armé. Den irakiska säkerhetstjänsten har hittat 160 USB-stickor som avslöjar dolda hemligheter om gruppen.

Det är brittiska The Guardian som bland annat berättar om hur Iraks säkerhetstjänst kom över detaljerade uppgifter om gruppen.

– Både vi och amerikanerna blev helt förvånade. Ingen av oss hade haft en aning om detta, säger en underrättelseofficer till tidningen.

Terroriströrelsen IS

Hittade hemliga täcknamn

Ett av fynden var att man hittade inte bara namnen på många utländska jihadister – till exempel från Västeuropa – utan man fann också de täcknamn krigarna fått som soldater i Isis-armén. Därmed kan personerna lättare identifieras,

De fann också initialerna för de hemliga källor inom den irakiska förvaltningen som Isis använde sig av för att få fram uppgifter om motståndaren.

Och framför allt – där fanns uppgifter om Isis finanser. Och det visar sig att Isis nog är den rikaste av alla terrorgrupper i världen just nu.

Innan Isis erövrade Iraks andra största stad, Mosul, hade terrorgruppen en förmögenhet på 875 miljoner dollar (5,8 miljarder kronor).

I Mosul kunde man plundra banker och dessutom lägga beslag på militärutrustning som Irak fått från USA. Enligt tidningen gav deras plundringar en extra fömögenhet på 1,5 miljarder dollar (10 miljarder kronor).

Isis – ett handelsimperium

Det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel citerar andra irakiska källor som talar om att intagandet av Mosul gav ungefär en miljard euro (cirka 9 miljarder kronor).

Der Spiegel jämför med de afghanska talibanerna som enligt underrättelsekällor förfogar över kanske 2,7 miljarder kronor. Shabab-milisen får in upp till cirka 600 miljoner kronor på smuggling.

Det rikaste al-Qaida-filialen, den i Nordafrika, har en uppskattad total förmögenhet på mellan 540 och 1.000 miljoner kronor.

Tidningen skildrar hur Isis har byggt upp ett veritabelt handelsimperium som förser gruppen med kontanter.

Man handlar med olja eftersom man sedan 2012 behärskar olje- och gasfält i östra Syrien. En del av denna energi säljs vidare till den syriska regimen. Efter inmarschen i Irak har man även där försökt nå fram till olje- och gaskällor.

Antikviteter

Man ägnar sig åt konsthandel. Både Irak och Syrien är rika på arkeologiska skatter och de är knappast skyddade under rådande kaos. Unesco har varnat för att oskattbara värden nu försvinner ur de båda länderna.

Lösesummor för kidnappningar är en stor inkomstkälla. Det handlar om bortförande av affärsmän, biståndsarbetare och journalister.

Isis tar dessutom upp skatter. Kristna måste betala en särskild skatt för att få utöva sin tro. Milisen inför också en ”jihad-skatt”, en krigsskatt för företagare.

 Säd och bröd

Isis upprättar vägkontroller där man tar in extratullar för dem som vill passera.

Donationer kommer från privatpersoner inom arabvärlden. Många sänder sexsiffriga summor. Särskilt från länderna runt Persiska viken (som Saudiarabien och Qatar) kommer stora summor.

Isis är dessutom inblandat i handel med säd och bröd, som i krigstider ger stora inkomster.

Der Spiegel skildrar dessutom hur Isis håller på att förvandla sig till en modern armé – inte bara en terrorgrupp.

Dels kan man med sina stora tillgångar köpa moderna tunga vapen på den internationella svarta marknaden.

När tiotusentals irakiska soldater flydda undan Isis-trupperna lämnade de kvar mängder av militärt material som man har visat upp för omvärlden.

En del av förmögenheten använder Isis dessutom till att värva nya krigare. En Isis-krigare uppges få fritt husrum och uppehälle plus upp till 500 dollar i månaden, vilket är en stor summa för regionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet