Den 17 oktober gick ett dussintals poliser och andra utredare, däribland rättsmedicinska tekniker, in i Mohammed al-Otaibis tjänstebostad i Istanbul för att genomföra en husrannsakan. Foto: AP Photo/Emrah Gurel

Källor: Spår av syra hittade i saudiske generalkonsulns hem

Publicerad

Enligt tidigare uppgifter ska saudiska myndigheter ha använt syra för att göra sig av med journalisten Jamal Khashoggis kropp. Nu har spår av kemikalier hittats i saudiska generalkonsulns trädgård i Istanbul, enligt källor till al-Jazira.

I en brunn i Saudiarabiens generalkonsul Mohammed al-Otaibis hem i Istanbul har spår av fluorvätesyra och andra kemikalier hittats, uppger turkiska källor för al-Jazira. Enligt källan har kemikalierna använts för att göra sig av med journalisten Jamal Khashoggis döda kropp. Tidigare har Yasin Aktay, rådgivare till Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, sagt att journalistens kropp ska ha upplösts i syra.

Nekades tillgång

Enligt al-Jaziras utsände nekades de turkiska utredarna tillgång till hela trädgården och brunnen när de undersökte generalkonsulns hem under natten den 16 oktober, men lyckades ändå ta några prover. Det ska vara dessa prover, tillsammans med prover från avloppssystemet i området, som visar på användandet av syra.

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi försvann när han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Enligt den turkiska chefsåklagaren ska Khashoggi ha strypts till döds så fort han gick in på konsulatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer