Foto: TT

Källor: Egyptair-planets svarta låda lokaliserad

Uppdaterad
Publicerad

Flygplanets så kallade svarta låda har lokaliserats i närheten av det område där kroppsdelar och delar av vraket hittats, uppger egyptiska myndighetskällor till CBS News. Men en annan källa säger till egyptisk media att ingen av de svarta lådorna hittats.

Egyptiska myndigheter hävdar också att de lokaliserat vad som förefaller vara åtminstone en av flygplanets svarta lådor i närheten av en plats där man också påträffat andra vrakdelar, enligt CBS News. Den av de två svarta lådorna som uppgetts ha hittats är färdregistratorn, Flight Data Recorder (FDR), som sparar uppgifter från planet från den senaste halvtimmen – position, höjd, hastighet, färdriktning och så vidare.

Den andra svarta lådan, ljudregistratorn (Cockpit Voice Recorder, CVR), ska inte ha hittats enligt källan.

Havsdjupet där flygplanet tros ha störtat är mellan 2.400 och 3.000 meter. Men signalen från de svarta lådorna kan uppfattas på sex kilometers avstånd, uppger nyhetsbyrån AP.

Motstridiga uppgifter

Om uppgiften stämmer kommer fyndet sannolikt att kunna bidra med viktig information till utredningen som tids nog väntas ge svar på vad som hände ombord på flight 804 till Kairo.

Men inga officiella kanaler har bekräftat uppgiften, och egyptiska tidningen Al-Masry Al-Youm har en egen källa som säger det motsatta – ingen av de svarta lådorna har hittats. Enligt källan skulle allmänheten ha informerats ”omedelbart” om svarta lådorna hittats.

Vid tidigare katastrofer i Egypten har liknande situationer uppstått, där en del av statsapparaten kommer med en uppgift och en annan del säger det motsatta.

Rökutveckling ombord

Den franska haverikommissionen har rapporterat om rökutveckling ombord minuter innan planet kraschade, vilket väcker frågan om en brand anlagts ombord.

I sökandet efter vidare ledtrådar om att flygplanet möjligen kraschat till följd av en terrorattack har utredarna noga gått igenom passagerarlistorna och förhört anställda vid Paris flygplats Charles de Gaulle, uppger AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Egyptair-kraschen

Mer i ämnet