Under Donald Trumps kampanjmötet i valkampanjen 2016 skanderade både Trump och anhängarna om att motståndaren Hillary Clinton skulle dömas till fängelse. Foto: Andrew Harnik/Evan Vucci/TT

Källor: Trump ville åtala Clinton – stoppades av rådgivare

Uppdaterad
Publicerad

Att Hillary Clinton skulle dömas till fängelse var en stor del av Donald Trumps valkampanj 2016. Sedan dess har presidenten tonat ner kravet. Men nu kommer helt nya uppgifter. Enligt New York Times ville presidenten egentligen gå vidare med kravet – men stoppades av rådgivare så sent som i våras.

– Lås in henne, skanderade anhängarna på Donald Trumps kampanjmöten inför presidentvalet 2016.

Att Hillary Clinton var korrupt och skulle åtalas var en stor del av den valkampanj som gjorde honom till president. Men efteråt har han tonat ner kravet.

– Hon har gått igenom massor och lidit på många olika sätt. Jag vill inte skada dem över huvudtaget. Kampanjen var våldsam, sade Donald Trump bland annat till New York Times efter valet.

Stoppades av rådgivare

Men enligt helt nya uppgifter till tidningen så verkar presidenten trots allt ha velat hitta ett sätt att få Clinton åtalad. Enligt uppgifter nya till New York Times, som även har bekräftats av en källa till nyhetsbyrån AP, ska Donald Trump så sent som i våras ha försökt få till ett åtal mot både Hillary Clinton och den tidigare FBI-chefen James Comey.

Trump ska då ha sagt till sina juridiska rådgivare att han ville beordra justitiedepartementet att väcka åtal mot sin forna politiska motståndare. Men rådgivarna ska ska ha varnat honom för vilka följder det skulle kunna få. Den juridiska rådgivaren Donald F. McGahn II ska ha sagt att bara det att frågan ställdes kunde leda till att Trump misstänks för maktmissbruk.

För att förtydliga allvaret i frågan ska McGhan efteråt ha bett Vita husets advokater skriva ett flersidigt dokument där de listade eventuella konsekvenser det kunde få för presidenten, enligt New York Times. Bland följderna fanns att Trump skulle kunna ställas inför riksrätt.

Anklagelsen: Clinton mutades av ryskt bolag

McGhan slutade arbeta på Vita huset för några veckor sedan. Och enligt New York Times har Trump fortsatt att driva frågan. Även flera andra republikanska politiker har tryckt på för en utredning av Hillary Clinton.

Under valrörelsen talade Trump om mejlskandalen där Hillary Clinton som utrikesminister hade skickat officiella mejl från privata mejladresser. Men bakgrunden är även en större affär som genomfördes när Clinton var utrikesminister. USA godkände då att ett ryskt statligt bolag köpte ett gruvbolag i Kanada. Det här samtidigt som personer som hade kopplingar till affären skänkte stora summor till familjen Clintons välgörenhetsstiftelse ”Clinton Foundation”.

Hillary och Bill Clinton har vid flera tillfällen fått kritik för att stiftelsen har accepterat politiskt känsliga gåvor – bland annat från militärföretaget Blackwater och från ett flertal länder som gör affärer med USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.