Vita Huset säger nej till omstridda oljeledningen

Uppdaterad
Publicerad

Obama-administrationen kommer att säga nej till den omstridda oljeledningen Keystone Pipeline. Det uppger källor till flera amerikanska medier.

President Barack Obama och John Kerry har i dag hållit ett möte och Obama motiverade vid en pressträff i Vita huset beslutet att stoppa Keystone XL.

Ledningen är tänkt att transportera olja från Kanada till USA, men beslutsprocessen har dragit ut på tiden flera år. Oljeindustrin har stått mot miljörörelsen under nästan ett decennium i en infekterad strid om projektets framtid.

Skulle ha länkat samman USA och Kanada

Keystone XL skulle ha bundit samman USA:s och Kanadas oljeledningar och haft en kapacitet att transportera 800.000 fat olja per dag från bland annat Alberta till raffinaderier i Illinois och så småningom till Mexikanska golfen och Mexiko.

Oljan som skulle transporteras utvinns ur så kallad oljesand – en teknik som kritserats hårt både av lokala miljökrafter och av miljörörelsen i stort som pekat på att Obamas hantering av frågan kan ses som ett lackmustest på huruvida man på allvar är beredd att tackla klimatförändringarna.

Obama: ”Tiden att agera är nu”

I sitt korta anförande i Vita huset motiverade Obama beslutet att stoppa oljeledningen med att USA har ett ansvar att leda på klimatområdet och att tiden att agera för att mildra uppvärmningen av jorden är nu:

– Vi måste se till att en del av alla fossila bränslen blir kvar i marken, sade Obama och pekade också på att USA redan i dag har en överkapacitet på oljeutvinning som gör att landet inte längre behöver importera någon olja.

Obama konstaterade också att omställningen till ett grönare USA ska göras ett steg i taget och att man befinner sig i en övergångsfas när fossila bränslen fortfarande behövs.

Republikansk kritik

Som väntat kritiserade av de republikanska presidentkandidaterna beslutet. Jeb Bush twittrade att beslutet  var ”en attack på amerikansk ekonomi och på jobben” medan Marco Rubio lovade att godkänna byggandet av oljeledningen om han skulle bli landets president i valet nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.