Foto: SAUL LOEB/TT

Källskyddet förstärks i USA

Uppdaterad
Publicerad

USA:s regering kommer inte tvinga journalister att avslöja sina källor i framtiden, förutom i sällsynta fall. Det uppger president Joe Bidens administration, enligt AFP.

I ett uttalande skriver man att regeringen inte längre kommer kräva att journalister identifierar källor eller delar med sig av material avsett att användas i nyhetsverksamhet

Den nya policyn presenteras efter avslöjanden om att den förra regeringen under Donald Trump i hemlighet inhämtade telefonloggar från journalister på bland annat New York Times.

Enligt Bidenadministrationen ska den nya inriktningen värna fri och oberoende press eftersom det är en ”nödvändig del i en fungerande demokrati”. Policyn innebär att regeringen inte tänker använda sig av den rättsprocess som krävs för att få journalister att avslöja sina källor.

Undantag kan göras om det handlar om en journalist som själv är föremål för utredning, misstänks för att vara utländsk agent eller för att vara medlem i en terrorgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.