Aisha Adan Dahur, läkare Foto: Marco Nilson/SVT

Kampen mot könsstympningen börjar ge resultat i Somalia

Uppdaterad
Publicerad

I Somalia drabbas nu färre småflickor av den värsta formen av könsstympning, den som på engelska kallas pharaonic och orsakar stort lidande. För första gången har landets ledande politiker uttalat sig mot könsstympning i alla dess former och könsstympning är numera förbjuden i den provisoriska författningen.

På sin egen privatklinik, Deeq hospital i norra Mogadishu, visar läkaren Aisha Adan Dahur sakligt och detaljerat de olika formerna av könsstympning. Själv utför hon bara den minst brutala formen, den som kallas sunnah.

– Jag klipper av yttersta spetsen på klitoris  med en sax och syr ett stygn. Flickorna är i sjuårsåldern. Egentligen vill jag inte göra det här men om jag kan övertyga familjerna att nöja sig med sunnah vet jag åtminstone att de flickorna slipper de värre formerna, säger hon.

Säkerheten förbättras sakta

Den värsta formen, den som kallas pharaonic, innebär att hela clitoris och blygdläpparna skärs bort. Ett mindre hål lämnas så att flickan kan kissa. Men när hon blir äldre är smärtorna stora vid menstruationer, samlag och havandeskap. Infektioner är vanliga.

Men sakta, sakta börjar familjer acceptera sunnah i de större städerna. Sunnah är förstås också ett övergrepp men eftersom alternativet snarare är paharaonic än inget ingrepp alls, föredrar Aisha Adan Dahur att göra sunnah. Hon har aldrig utfört de grövre formerna av könsstympning och ser till att använda bedövning och att ingreppet sker under hygienska förhållanden. Däremot tar hon varje dag emot kvinnor som vill klippa upp stygnen i slidan för slippa smärtorna.

I takt med att säkerhetsläget sakta men säkert förbättras och att politiska konflikter allt oftare löses med samtal och inte med våld, kan också politiker och medborgaraktivister fokusera på annat än krig och fred. En sådan fråga är könsstympning, en fråga som allt mer genererar den somaliska regeringen, framför allt inför utländska biståndsgivare.

Lag ska förbjuda könsstympning

Och under en konferens här i Mogadishu i slutet juli lovade den somaliske justitieministern, Ahmed Ali Dahir, att arbeta för en lag som ska förbjuda alla former av könsstympning, även sunnah. Också den för religiösa frågor högste ansvarige ministern, Abdulkadir Sheikh Al Bahgdad, uttalade sig mot alla former av icke-medicinska ingrepp på flickors och kvinnors könsorgan. Han sa också att den urgamla seden inte har något med islam att göra, ett viktigt påbud i det här mycket religiöst konservativa landet. Redan i dag är könsstympning förbjuden i Somalias provisoriska författning. Men problemet är att ingen myndighet ser till att förbudet efterlevs.

– Bara att alla känner till att det finns inskrivet i författningen är ändå ett stort framsteg. Och i dag uppskattar jag att tre av tio småflickor i den större städerna slipper den värsta formen av könsstympning, säger Fartuun Adan som driver Elman Peace Center, en frivilligorganisation som hjälper kvinnor utsatta för våld och barnsoldater som inte vill fortsätta att kriga.

Värst på landsbygden

Women for Peace and Life  (WPL) är en organisation som aktivt propagerar mot könsstympning på landsbygden och i flyktinglägren där de kulturella stereotyperna är svårast att utrota. I de miljöerna är inte bara ingreppen grövre, utan genomförs också ofta utan bedövning, inte sällan med rakblad och av kvinnor utan medicinska kunskaper.

– De äldre kvinnorna med hög status driver ofta på att deras barnbarn ska omskäras, för de är övertygade om att de annars betraktas som prostituerade och inte blir gifta om inga ingrepp utförs, säger Fadwo Hassan Jimalle på WPL.

Små flickor utsätts

De små flickorna utsätts också för ett slags hjärntvätt av de vuxna.

– När en flicka blir sex år börjar hon tjata på sin mamma: ”när ska blir det min tur?”, berättar Fartuun Adan och tillägger:

– Det här är inte bara ett problem för flickor här i Somalia, utan också för somaliska flickor i diasporan, som bor på andra platser och reser tillbaka med sina föräldrar. Även småflickor från Sverige omskärs här – de är så små att de inte har en chans att säga nej även om de skulle vilja.

Men kampen mot könsstympningen är en lång och besvärlig process.

”Om jag får döttrar ska de slippa alla former av ingrepp”

– Vi kvinnor är alla drabbade och traditionen, även i diasporan, sitter djupt och kommer ta lång tid att utrota, säger hon.

Doktor Aisha Adan Dahur och aktivisten Fadwo Hassan Jimalle har båda utsatts för sunnah när de var små. Men Fadwo Hassan Jimalle säger också:

– Inte ens sunnah är ok och om jag får döttrar ska de slippa alla former av ingrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.