En av de stora skogsbränderna i Algeriet. Så här såg det ut i en bergsby i regionen Kabylie under tisdagen. Foto: AFP

Lucifer drar in över Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av skogsbränder. Nu drar värmeböljan Lucifer in över södra Europa och hotar förvärra läget ytterligare.

– Värmen kommer bli värst i Spanien, säger Pia Hultgren, meteorolog på SVT.

I Algeriet har det utlysts landssorg efter att minst 69 människor dött i skogsbränderna. Det är det senaste landet runt Medelhavet att drabbas hårt av sommarens bränder.

Och nu kan det bli värre. Det är framför allt Medelhavets västra sida som nu kommer få extremhöga temperaturer – med ännu större risk för bränder som följd.

– Vi har haft väldigt höga temperaturer i Medelhavets östra delar, men nu masar det sig sakta vidare västerut, säger Pia Hultgren.

Värmen drar sig in över Italien, Spanien och södra Frankrike, och det är en extra torr luft på grund av ett sjunkande lufttryck.

– Värmeböljan som är på väg mot Spanien kommer att vara som värst, det kan bli uppemot 45 till 48 grader.

Värmerekord på gång

I Italien har högtrycket fått namnet Lucifer. I Syrakusa på Sicilien har det enligt lokala vädermyndigheter uppmätts 48,8 grader, en temperatur som om den bekräftas av italienska och internationella myndigheter skulle vara den högsta uppmätta någonsin i Europa.

– Med den här värmeböljan kommer vi mycket troligt att få något nytt värmerekord, i Spanien, Italien eller kanske i Alperna, säger Pia Hultgren.

På Sardinien har över 20 000 hektar brunnit ned den senaste månaden i de värsta bränderna på årtionden.

Bränder misstänks vara anlagda

I Tunis i Nordafrika har 49 grader uppmätts i skuggan och i Algeriet är läget fortsatt kritiskt.

Under tisdagen rapporterades över 70 bränder i norra Algeriet. Många av bränderna misstänks vara anlagda och polis har gripit flera personer, rapporterar AFP. Myndigheter har inte offentliggjort vilka brott de gripna anklagas för.

Svalare än vanligt i Sverige

Sverige kommer inte märka av något av värmeböljan.

– Här uppe i norra Europa, särskilt Skandinavien, kommer vi ha en helt annan vädertyp de närmaste dagarna, säger Pia Hultgren.

Det är lågtryck som kommer vandra från Atlanten.

– Från nästa vecka kommer vi till och med ha lägre temperaturer än vad som är normalt för årstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.