Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Kanadas Atlantkust regnar och blåser det kraftigt – nu rustar flera kanadensare inför Fionas framfart. Foto: Darren Calabrese/AP/TT

Larm om historiskt oväder på väg mot Kanada: ”Läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Kanadensiska meteorologer larmar om ett stundande oväder av historiska proportioner.

Stormen Fiona har fortsatt norrut över kontinentenoch på Kanadas Atlantkust regnar och blåser det kraftigt.

Myndigheterna har utfärdat orkanvarningar för Nova Scotia, Prince Edward Island och Newfoundland. Meteorologer i USA bedömer att Fiona kommer att hinna utvecklas till en ”stor och kraftfull post-tropisk cyklon med vindar av orkanstyrka”.

Amanda McDougall, borgmästare i Cape Breton-området, säger att det börjar bli ”väldigt läskigt”. Invånare där har börjat köpa på sig förnödenheter och stormsäkra sina fastigheter.

På Prince Edward Island har invånare tagit emot sms från myndigheterna där det varnas för att ovädret kan komma att orsaka översvämningar.

Trudeau: ”Håll ut”

Kanada har historiskt varit relativt förskonat från oväder av detta slag, då de vanligtvis tappar sin kraft när de drar in över kyligare havsvatten.

Premiärminister Justin Trudeau har skjutit upp en resa till Japan och meddelat att ovädret ser ut att slå hårt mot landet.

– Vi hoppas såklart att det inte blir mycket att göra, men vi misstänker att det antagligen blir det, säger han, och fortsätter med en uppmaning:

– Hörsamma de lokala myndigheternas instruktioner och håll ut under de kommande 24 timmarna.

Se hur kanadensarna rustar inför stormen i klippet ovan.

Stormen Fiona

Fiona har hittills orsakat fem dödsfall under sin framfart: två i Puerto Rico, två i Dominikanska republiken och ett på den franska ön Guadeloupe.

Och faran ser inte nödvändigtvis ut att vara över nere i syd. Ett nytt oväder, en tropisk storm som amerikanska myndigheter har döpt till Ian, tar form i Karibien. Det spås nå Kuba på tisdag och sedan amerikanska Florida på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.