Den tidigare amerikanske advokaten Michael Avenatti döms efter att ha lurat fyra klienter på pengar. Arkivbild. Foto: John Minchillo/AP/TT

Känd amerikansk advokat får 14 års fängelse efter förskingring

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare kändisadvokaten Michael Avenatti dömdes under måndagen till 14 års fängelse efter att ha erkänt att han lurat fyra av sina klienter på flera miljoner dollar, enligt CNN.

Michael Avenatti, känd bland annat för att ha försvarat den tidigare porrstjärnan Stephanie Clifford mot ex-presidenten Donald Trump, avtjänar redan fem års fängelse för utpressning och bedrägeri.

I juni erkände Avenatti sig skyldig till fyra nya fall av bedrägeri efter att ha stulit pengar från klienter och ett fall av skattefusk via hans nu nedlagda kafé.

En av personerna han stal från var funktionsnedsatta, psykiskt sjuka Geoffrey Ernest Johnson.

– Än i dag vet jag inte varför Michael ljög och lurade mig, varför han bröt mitt förtroende, varför han krossade mitt hjärta, skrev Johnson i ett uttalande till domstolen, enligt Los Angeles Times.

Förutom att Avenatti döms till ytterligare 14 år i fängelse tvingas han även betala sju miljoner dollar – motsvarande drygt 72 miljoner kronor – i skadestånd.

”Ångrar mig”

Innan domen meddelades bad han de fyra offren i fallet om ursäkt, varav tre befann sig i rättssalen:

– Jag ångrar mig djupt. Det råder ingen tvekan om att de alla förtjänar bättre och jag hoppas att de en dag accepterar mina ursäkt och finner i sina hjärtan att förlåta mig, sa han enligt The Guardian.

Stal även från Clifford

Avenatti avtjänar för närvarande tid i ett fängelse i södra Kalifornien i två separata fall. Han dömdes för att ha stulit bokintäkter från Stephanie Clifford och för att ha försökt utpressa klädjätten Nike på upp till 25 miljoner dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.