Känslosam dag för många katalaner

Publicerad

För många katalaner blir fredagen den 27 oktober 2017 en oförglömlig historisk referens. När regionparlamentet slog fast att en förklaring om självständighet röstats igenom, brast det för många i folkmassan som samlats i närheten.

– Vi utgör den katalanska republiken, som en självständig, suverän och demokratisk rättsstat, sade talmannen Carme Forcadell vid 15.30-tiden.

Ett enormt jubel steg från de tusentals som i timmar tålmodigt väntat i hettan framför storbildsskärmar som visade debatten inför omröstningen.

Folk kramade varandra, det skålades, tårar rann – ännu någon timme efteråt sågs många med rödgråtna ögon, en del fortfarande hulkande.

Ingen Puigdemont

Plaça de Sant Jaume, där regionregeringens byggnad ligger mitt i turiststråken, proppades på kvällen igen totalt. Alla där hoppades på att regionpresidenten Carles Puigdemont skulle framträda och utropa republiken Katalonien.

Men efter flera timmar hade ingen Puigdemont dykt upp. I stället underhölls folkmassan av olika musikgrupper. Visserligen hade något framträdande av regionpresidenten inte utlovats – men det är ingen djärv gissning att kvällens besked från Madrid att han avsatts och att det katalanska parlamentet upplösts fick separatistledningen att extremt noga överväga nästa mått och steg i sin strid mot regeringen i Madrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.