Kaos efter jordskalv i Peru

Uppdaterad
Publicerad

Det råder kaos i många städer i Peru efter gårdagens kraftiga jordskalv som hittills krävt minst 500 dödsoffer. Hus har kollapsat, det råder brist på dricksvatten, motorvägar har förstörts och kraftledningar slagits ut.

Omkring 1.600 personer uppges vara skadade. Sjukhusen i den drabbade regionen är överbelagda och bårhusen är fulla. I brist på plats för de omkomna radas liken upp på gatorna.

President Alan Garcia har utlyst tre dagars landssorg. Alla offentliga byggnader, bl.a. skolor, museer och militärbaser, håller stängt.

Städer ödelades

Flera stora städer, bl.a. Chincha och Pisco, ligger i ruiner efter skalvet.

-Vi har hundratals döda som ligger på gatorna, skadade på sjukhuset. Det är fullständigt obeskrivbart, sade borgmästaren i Pisco, Juan Mendoza.

I Piscoprovinsen har en stor zink- och blygruva stängts ner eftersom vägarna är blockerade och elförsörjningen bruten. Normalt producerar Cerro Lindogruvan 20.000 ton mineral dagligen. Ingen av gruvans arbetare skadades i skalvet.

Stor förtvivlan

Svenske Adam Solano befinner sig just nu i Lima i Peru. Han har besökt de drabbade städerna Chincha och Pisco och berättar om raserade hus och totalförstörda vägar.

-Det är kaos. Städerna är ju fattiga redan från början, utan jordbävningen. Nu saknas elektricitet och det är även brist på mat och vatten, säger Solano till TT.

-Folk sover utomhus och går omkring på gatorna. Det var skrämmande att se att folk inte har någonstans att bo.

Bland dem som drabbats råder stor förtvivlan.

-Här på radion hör man folk hela tiden som ringer in och gråter, säger Solano.

Bistånd på väg

FN har lovat en miljon dollar i katastrofhjälp och även bland andra USA, Spanien, Frankrike och Ecuador har utlovat katastrofhjälp.

Gårdagens jordbävning var den allvarligaste i Peru på flera decennier. 1970 krävdes minst 70.000 liv när staden Huaraz begravdes i lera efter ett jordskalv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.