”Sjukdomens spridning är pågående och accelererar”, skriver fartygets kapten Foto: Bullit Marquez/AP/TT

Kapten på virussmittat hangarfartyg: Hjälp

Uppdaterad
Publicerad

”Vi är inte i krig, sjömän måste inte dö”.
Kaptenen ombord på det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt vädjar om hjälp efter ett utbrott av covid-19 ombord.

”Om vi inte agerar nu misslyckas vi med att ta hand om vår mest värdefulla tillgång – våra sjömän”, heter det i ett fyra sidor långt brev som kapten Brett Crozier skickat till sina överordnade vid försvarshögkvarteret Pentagon och som återges av amerikanska medier.

Jättefartyget Theodore Roosevelt ligger för ankar vid det amerikanska territoriet Guam i Stilla havet. Ombord finns över 4 000 män och kvinnor. Exakt hur många som smittats av det nya coronaviruset har inte offentliggjorts, men enligt nyhetskanalen CNN rör det sig om minst 70.

Inga sängplatser

”Sjukdomens spridning är pågående och accelererar”, skriver Crozier.

Han vill att sjömännen ombord snarast förs i land, sätts i karantän och ges vård – så att fartyget kan desinficeras och bibehålla sin beredskap.

Ett problem är dock att det inte finns tillräckligt med sängplatser i Guam för att ta emot besättningen, noterar tidningen The New York Times. Pentagon uppges förhandla med myndigheterna där om att frigöra hotellplatser eller andra boenden.

Guam, som har drygt 160 000 invånare, tampas dock också med coronavirusutbrottet. Hittills har 58 smittade och två dödsfall konstaterats där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer