Foto: TT

Vatikanens ekonomichef anklagas för sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell från Australien, anklagas formellt för minst tre sexuella övergrepp. Minst ett av övergreppen är en våldtäkt.

Övergreppen ska ha skett i Australien under 1970-talet, där pojkar antastades vid en pool i Pells hemstad Ballarat. Anklagelserna gäller även övergrepp vid St Patrick-katedralen i Melbourne, när han var ärkebiskop där, skriver The Australian.

Han har även varit ärkebiskop i Sydney.

76-årige Pell, som är den tredje högst uppsatta katoliken i världen, förhördes i Rom i höstas av australisk polis.

LÄS MER: Ny pedofilutredning i katolska kyrkans hjärta

Anklagelserna väntas tvinga honom att stiga ned från sin post i Vatikanen medan den rättsliga processen pågår.

Kan undvika domstol

Australien har inget utlämningsavtal med Vatikanen, så Pell kan undvika att hamna inför domstol om han inte återvänder till Australien. Men katolska kyrkan meddelar att han kommer att resa hem för att rentvå sitt namn.

Övergrepp mot barn bland präster och andra anställda inom den katolska kyrkan har länge varit ett öppet sår i Australien. I staden Ballarat i Victoria ska hundratals barn ha drabbats medan kyrkan länge valde att sopa problemen under mattan – och övergreppen fortsatte.

Pell nekar ”ihärdigt” till alla anklagelser om övergrepp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.