Kardinalen George Pell lämnar rätten i Melbourne i slutet av februari 2019. Foto: Reuters

Kardinalen George Pell döms till sex års fängelse för sexuella övergrepp i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Kardinalen George Pell, 77, döms till sex års fängelse för sexuella övergrepp på två 13-åriga pojkar i Australien. Domaren kallar övergreppen för ”en fräck och kraftfull attack”.
– Ditt beteende genomsyrades av hisnande arrogans.

Domen kom redan i december förra året, men offentliggjordes inte förrän i slutet av februari på domstolens begäran. Nu har straffet fastställts till sex års fängelse.

Övergreppen ägde rum i Melbourne 1996, då Pell antastade de två korgossarna efter en mässa i katedralen S:t Patricks. Vid tidpunkten var Pell ärkebiskop i staden, uppger The Guardian och BBC. Kardinalen antastade en av pojkarna vid ytterligare ett tillfälle påföljande år.

”Fräck och kraftfull attack”

När domstolen meddelade straffet på onsdagen sade chefsdomaren Peter Kidd att kardinalen hade genomfört ”en fräck och kraftfull attack mot de två offren” samt att hans beteende ”genomsyrades av hisnande arrogans” – eftersom han aldrig trodde att de båda pojkarna skulle våga berätta.

Pell kommer att registreras som sexförbrytare för resten av livet. Han har möjlighet att bli villkorligt frigiven efter tre år och åtta månader, men har redan överklagat domen.

Har skakat kyrkan

Ett av offren, en i dag 35-årig man, hördes vid rättegången. Han säger att det är svårt att känna hur betydelsefull den här stunden är.

– Det finns ingen vila för mig. Allt överskuggas av den kommande överklagan, sade han i ett uttalande som lästes upp av hans advokat.

Den andre mannen dog av en överdos för fem år sedan. Pappan till den döde är besviken över domen, även om han gläds åt att se Pell i fängelse.

– Jag såg honom gå ut ur domstolen och jag tänkte: ”Tja, jag kommer att sova i min säng i natt, men var sover du?”

Pell är den högst uppsatte personen inom den katolska kyrkan som dömts för sexövergrepp mot barn. Skandalen har skakat kyrkan, där Pell har varit en av påvens närmaste rådgivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer